Završen projekt praćenja štetnika u pčelarstvu

Projekt “Praćenje pojavnosti i raširenosti štetnika u pčelarstvu na području Republike Hrvatske – Vespa velutina i Vespa orientalis” realiziran je unutar pčelarske godine 2021./2022. u trajanju od veljače do srpnja 2022. godine. Projekt je financirala Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR). Projekt su realizirali voditeljica dr.sc. Barbara Sladonja, Danijela Damijanić, mag.oecol. i Mirela Uzelac, mag.oecol. (Institut za poljoprivredu i turizam) u suradnji s dr.sc. Nediljkom Landeka (Nastavni zavod za javno zdravstvo Istarske županije, Odjel za DDD) i dr.sc. Ivanom Tlak Gajger (Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, Zavod za biologiju i patologiju riba i pčela). U realizaciji projekta pomogli su i brojni pčelari iz različitih županija te studenti Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

Glavni cilj ovog projekta bio je utvrditi jesu li invazivne vrste stršljena – azijski žutonogi stršljen (Vespa velutina) i orijentalni stršljen (Vespa orientalis) prisutne u Republici Hrvatskoj. Monitoring stršljena obavljen je u Istarskoj, Primorsko-goranskoj, Karlovačkoj, Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj županiji i gradu Zagrebu. Te dvije invazivne vrste stršljena prisutne su u susjednoj Italiji i Sloveniji te su navedene županije potencijalni koridori za ulazak ovih vrsta u Hrvatsku. Monitoring je obuhvatio ukupno 36 lokacija s 339 uzorkovanja. Sa svih lokacija sakupljeno je ukupno 1832 stršljena. Svi osim jednog pripadaju vrsti domaćeg europskog stršljena (Vespa crabro). Za jednog stršljena s lokacije Druškovec u Krapinsko-zagorskoj županiji je na temelju morfološkog izgleda postavljena sumnja da se radi o invazivnoj vrsti Vespa velutina (azijski žutonogi stršljen). Sumnjiv uzorak bit će poslan na DNK barkodiranje.

U sklopu projekta su pomoću ArcGIS mobilne aplikacije opisane sve lokacije postavljenih klopki, a izrađena je i karta lokacija. Osim toga, izrađena je edukativna brošura o domaćem stršljenu i invazivnim vrstama stršljenova.

Terenski rad
Karta lokacija klopki