U Zagrebu se 26. i 27. studenog 2018 godine održao Hrvatski simpozij o invazvnim vrstama s međunarodnim sudjelovanjem u organizaciji Hrvatskog ekološkog društva. Treći po redu simpozij, ove godine okupio je stručnjake iz područja ekologije, šumarstva, zdravstva, poljoprivrede i ekologije te važne međunarodne goste predavače.

Ove godine na kongresu su sudjelovale znanstvenice Centra za invazivne vrste dr.sc. Barbara Sladonja i mag.oecol. Mirela Uzelac u suradnji s dr.sc. Nediljkom Landekom iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije. Zajedno su podijelili svoja znanja o invazivnim vrstama komarca te objasnili metodu i rezultate monitoringa tigrastog komarca Aedes albopictus u Istri tijekom ljeta ove godine.

U posterskom izlaganju bili su prikazani i rezultati kartiranja žarišnih legla komaraca na području Poreštine te su predstavljeni planovi monitoringa za sljedeću godinu. Potsjećamo da se Centar za invazivne vrste uključio se u projekt Nacionalnog monitoringa invazivnih vrsta komaraca kojeg provodi Zavod za javno zdravstvo Istarske županije za područje Poreštine.

Za sve koje zanima više mogu pročitati naš poster pod nazivom Collaboration efforts towards effective monitoring system of invasive mosquitoes u tekstu ispod ili nam se javite mailom na civ@iptpo.hr.