Veći broj raznih kukaca posljedica je neobično tople i duge jeseni ove godine. Posljednjih par tjedana vjerovatno ste u blizni doma češće viđali prepoznatljive bubamare. Iako na prvu izgledaju bezbrižno, vjerovatno je riječ o invazivnoj stranoj vrsti.

Harklekinska božja ovčica Harmonia axyridis, još poznata kao Azijska bubamara porijeklom je iz pretpostavljate, središnje i istočne Azije. Smatra se invazivnom vrstom u Europi i Sjevernoj Americi te se nalazi na popisu 100 najgorih invazivnih vrsta na svijetu.

U Europu je unesena namjerno, sredinom 60tih godina u svrhu biološke kontrole lisnih uši. Smatralo se da ova vrsta može na prirodan način smanjiti pojavu lisnih uši no ubrzo se otkrilo da to baš i nije tako. U Hrvatskoj ova vrsta dugo je ostala neotkrivena, prvi službeni nalaz objavljen tek 2008. godine no pretpostavlja se da se pojavila puno prije.

Vrlo brzo nakon unosa u Europu, harklekinska božja ovčica se proširila i postala invazivna. Kao i svaka invazivna vrsta nosi obilježja brzog životnog ciklusa te su otporne na promjenu okolišnih uvjeta.

Ova vrsta morfološki je izrazito varijabilna. To znači da ju u prirodi možemo naći u crvenoj, narančastoj, žutoj i crnoj boji kao i s varijabilnim brojem točkica od 0-20. Ono što ju razlikuje od ostalih sličnih vrsta je oznaka u obliku obliku crnog slova „M“ ili „W“ na bijeloj pozadini, na prednjem dijelu tijela. Mogu preživjeti 2 do 3 godine i imaju dvije generacije godišnje.

Vrsta je efikasna u suzbijanju lisnih uši, ali druge božje ovčice ostaju bez hrane. Unatoč koristi koju daje Harmonia axyridis uzrokuje i štete. Pred kraj ljeta te početak jeseni hrani se zrelim voćem i grožđem. Ako se slučajno pojavi u preradi grožđa, zbog alkaloida koje sadrži, vino gubi na kvaliteti pa zbog toga vinari moraju biti jako oprezni. Ponekad se hrani i ličinkama drugih božjih ovčica

U jesen traže toplo mjesto za prezimljavanje a obično žive u većim grupama. Često ih nalazimo u kućama, štalama, garažama i sličnim toplijim prostorijama. Ako nađete veći broj božjih ovčica na jednom mjestu, gotovo se sa sigurnošću može reći da se radi o ovoj vrsti jer ostale božje ovčice nisu sklone grupiranju.

Uklanjanje harlekinske božje ovčice iz Europe više nije moguće i možemo se samo nadati da će se priroda sama pobrinuti i naći način kako da se harlekinska božja ovčica stavi pod kontrolu i ponovno uspostavi prirodna ravnoteža.

Ukoliko naiđete na veći broj ovih bubamara, javite nam se na broj telefona: +385 52 408 304, preko Facebook stranice ili e-maila: civ@iptpo.hr