Šetajući proljetnim ulicama grada Pule, prije nekoliko dana pažnju je privukla jedna neobična vrsta kukca još neobičnijeg imena – Takahashia japonica. Riječ je o vrsti porijeklom iz Japana koja je u Europi prvi puta uočena u Italiji i Ujedinjenom Kraljevstvu 2018. godine.

Iako je ponašanje ove vrste još uvijek relativno nepoznato, znamo da T. japonica živi u krošnjama čestih stablašica – javora, magnolije, graba ili murve. Prepoznatljiv je prema neobičnim (često okruglim) bijelim tvorevinama koje gradi u krošnjama a služe kao spremišta za jaja. Tijekom lipnja, iz jaja se razvijaju ličinke koje iz kukuljica prelaze na naličje lista (donju stranu).

Poznato je da T. japonica nije opasna za čovjeka a kao nametnik na hortikulturnom drveću kvari estetsku vrijednost.

Kako bi saznali područje na koje se proširio ovaj stranac, molimo Vašu pomoć! Tijekom šetnje u Vašem mjestu, pogledajte prema krošnjama i provjerite vidite li bijele tvorevine na granama. Javite nam se s informacijom o lokaciji na broj telefona: +385 408 328, porukom na Facebook stranici Centra za invazivne vrste ili e-mailom na mirela@iptpo.hr.

Na ovaj način svatko sudjeluje u širenju informacija i edukaciji znanoj kao Građani znanstvenici (Citizen science) važnoj inicijativi u nadolazećem desetljeću.