U sklopu krovnog projekta „Poreč Organic city“, 3. i 4. prosinca 2018. godine održane su dvije radionice za djecu predškolskog uzrasta, u dječjem vrtiću Radost i dječjem vrtiću Paperino.

Poreč je početkom 2018. godine pristupio mreži europskih organskih gradova, zajedno s Parizom, Milanom, Nurnbergom, Bečom, regijom Piemont i ostalima, kako bi zajedničkim radom osvijestili proizvodnju organske prehrane i uveli je u javne ustanove poput škola i vrtića. Cilj održanih radionica bio je kroz igru naučiti djecu o važnosti pravilne prehrane te razlikovati zdravu hranu od brze hrane.

U sklopu radionice održale su se dvije interaktivne igre u kojoj su djeca uz pomoć izrezanih sličica hrane iz kataloga morali složiti tri tanjura. Zeleni, crveni i narančasti kartonski tanjuri predstavljali su zdravu, nezdravu i svakodnevnu prehranu. Druga igra bila je natjecanje za najpopularnije voće ili povrće. Djeca su kroz javno glasanje između 6 vrsta najčešćeg lokalnog voća i povrća izabrala pobjednike. Od voća je to bila jabuka i trešnja, a od povrća krumpir i grašak. Pobjednik je naravno zaslužio gromoglasni pljesak.

Osim toga djeca su se upoznala s tipičnim sezonskim voćem našeg podneblja kao što je planika (maginja), šipak ali i egzotičnog voća koje se udomaćilo i postalo dio naše prehrane kao što su kaki (japanska jabuka) i kivi. Na kraju smo se zajedno podsjetili kako iz male sjemenke naraste biljka s plodovima, a svaka grupa dobila je i praktičan zadatak, grah koji moraju posaditi i promatrati iz dana u dan razvoj biljčice.

Svi su se učesnici dobro zabavili, a nadamo se i nešto naučili. Kroz igru se najbolje uči!