U Poreču je od 19. do 23. rujna 2018. održan 13. Hrvatski biološki kongres s međunarodnim sudjelovanjem u organizaciji Hrvatskog biološkog društva. Kongres svake tri godine okuplja biologe iz različitih područja biologije, ekologije, zdravstva i edukacije te tako djeluje već više od 35 godina.

Ove godine na kongresu su sudjelovale znanstvenice Centra za invazivne vrste Barbara Sladonja, Danijela Poljuha i Mirela Uzelac koje su podijelile svoja znanja o invazivnim vrstama i objasnile na koji način građani mogu pomoći u mapiranju štetnih stranih vrsta u svojoj okolici. Prilikom izlaganja postera svi zainteresirani mogli su naučiti da strane biljne vrste korova mogu poslužiti kao sirovina za dobivanje bio pesticida. Također, predstavljena je i suradnja s Zavodom za javno zdravstvo Istarske županije u projektu mapiranja i monitoringa invazivnih vrsta komaraca Aedes albipictus i Aedes koreicus.

Za sve koje zanima više mogu pročitati naš poster pod nazivom Citizen science approach in invasive species monitoring and management at local level u tekstu ispod ili nam se javite mailom na civ@iptpo.hr.