Institut za poljoprivredu i turizam već četvrtu godinu zaredom organizira aktivnosti u Poreču u sklopu Tjedna botanike kojeg organizira Hrvatsko botaničko društvo pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva poljoprivrede i Državnog zavoda za zaštitu prirode.

Tjedan botaničkih vrtova koji se ove godine obilježio od 9.-15. svibnja prošao je veselo i sve su aktivnosti imale brojne i aktivne učesnike te bile dobro medijski popraćene. Institut je i ovoga puta u suradnji s brojnim institucijama pripremio prigodni program, koji je započeo proslavom najmlađih u šumi Sv. Marko u Poreču uz prigodan dječji program. Odazvalo se mnogo djece iz vrtića s područja grada Poreča i Vrsara. Pripremili su prigodne programe koje su veselo izveli uz oduševljenje prisutnih. Na kraju proslave dobili su poklone koji su ujedno bili i zadatak (biljke koje treba paziti i maziti)!

Tjedan se nastavio predavanjem i radionicom „Biljni fast food“ za učenike viših razreda osnovnih škola koje smo održali u Institutu i u OŠ Poreč. Predavanje je bilo usmjereno ka boljem upoznavanju s mnogim oblicima prehrane biljaka i njihove prilagodbe na različite uvjete rasta. Teorija je naravno bila popraćena i demonstracijom biljaka od parazita do mesožderki.

Predavanje za javnost „Svaki početak je težak – žene u botaničkoj znanosti prije 100 godina“ koje se održalo u prostorijama Instituta ukazalo nam je na hrabrost, odvažnost i odlučnost naših kolegica u znanosti u prošlosti, no i otvorilo pitanje koliko smo naučili, dobili ili izgubili iz njihovih težnji da žene budu ravnopravne s muškarcima u znanstvenoj zajednici.

Tjedan se nastavio ponovno obnovljenom pričom o botaničkom vrtu u Poreču koju smo ispričali učenicima OŠ Poreč i Talijanske OŠ Bernardo Parentin Poreč. Nakon predavanja slijedila je poučna šetnja u kojoj smo pronašli jedini primjerak stabla ginka u Poreču, naučili razlikovati razne četinjače i preostale biljke koje su živi svjedoci porečkog botaničkog vrta, a uglavnom prolazimo kraj njih i ne primjećujući ih.

Učenici srednje škole Mate Balote Poreč u sklopu demonstracije „Važnost pčelinje zajednice za biljni svijet“ naglasili su osjetljivost ove zajednice i njenu ulogu u cjelokupnom ekosistemu.

U večernjim satima, u prostorijama Zdravog grada Poreč održana je za javnost prezentacija o rezultatima projekta „Mapiranje invazivnih vrsta u Poreču“. U sklopu tog projekta kojeg podržava grad Poreč izrađena je interaktivna mapa s lokacijama nekih invazivnih vrsta u čiju se daljnju nadopunu mogu uključiti svi građani.

Tjedan je i opet izazvao interes javnosti, a posebno djece koji su nam najvjerniji i najvažniji učesnici aktivnosti Tjedna u Poreču. Zahvaljujemo svima koji su doprinijeli uspješnoj realizaciji.