I ove godine, u akvatoriju zapadne Istre pojavila se invazivna vrsta rebraša Mnemiopsis leidyii. Dojavom znanstvenika Instituta Ruđer Bošković – Centra za istraživanje mora u Rovinju prilikom terenskog rada uočili su jedinke rebraša različitim fazama razvoja, od larvi do odraslih jedinki. Znanstvenici Centra za invazivne vrste također su naišli na ovu vrstu u Porečkom akvatoriju. Prema dojavama građana rebraš je viđen i u Umagu, Novigradu i Puli.

Podsjetimo, rebraši nisu meduze, nemaju žarnice i ne peku! Žive kao plankton a hrane se zooplanktonskim organizima što može utjecati na sitni riblji fond zbog kompeticije za hranu.

Prepostavka je da su se ove godine prošili sa sjevera, odnosno iz laguna sjeverne Italije i Piranskog zaljeva. Pojavili su se kasnije no prošle godine a vrhunac njihove pojave očekuje je tijekom jeseni nakon čega bi trebalo uslijediti opadanje populacije.

Pratiti ćemo i obaviještavati javnost o svim informacijama vezano uz razvoja rebraša.

Ukoliko imate dojavu nove lokacije ili želite saznati nešto više, javite nam se na e-mail: civ@iptpo.hr, br. tel: +385 52 408 304 ili pošaljite poruku na Facebook Centra za invazivne vrste.