Ambrozija (Ambrosia artemisiifolia L.) je jedan od najjačih alergena čije je cvjetanje započelo upravo ovih dana a trajati će sve do sredine rujna. Ambrozija je jednogodišnja biljka koja naraste do 150 cm koju najčešće nalazimo u blizini zapuštenih zemljišta, uz rubove cesta i zelježnica te na ruderalnim staništima.

Zbog brzog širenja Europom u posljednjih desetak godina koncentracije njezinog peluda u zraku se udeseterostručila, a upravo peludna zrnca kod osjetljivih ljudi uzrokuju alergijske reakcije. Simptomi peludne hunjavice su kihanje, curenje nosa, svrbež kože i sluznice te pojačano suzenje očiju. Koncentracija polena u zraku najveća je u ranim jutarnjim i prijepodnevnim satima. Danas se smatra da je više od 10% stanovništva alergično na polen ambrozije.

Kako bi se smanjio negativan efekt peludi na stanovništvo, sve se više provodi uklanjanje ambrozije čupanjem i košnjom prije cvatnje u lipnju i srpnju. Kod većih površina preporučuje se košenje. Kosi se prije cvatnje i to pet centimetara od tla. Velike površine i površine pod poljoprivrednim kulturama treba tretirati određenim pesticidima. Vlasnik ili korisnik zemljišta zakonski je obvezan ukloniti ambroziju.

Važno je napomenuti da biljku nije poželjno uklanjati u mjescu kolovozu jer je tada u punom cvatu, pa se koncentracija peludi može višestruko povećati i time uzrokovati kontraefekt.

Centar za invazivne vrste provodi kontinuirano kartiranje ambrozije na području Poreštine te je za proteklo razdoblje od 10 godina (2007. – 2017.) zabilježeno smanjenje većih površina prekrivenih ovom biljkom. Ipak, ovisno o klimatskim prilikama tijekom godina, pojavljuju se i nove lokacije (najčešće uz nova gradilišta i zaobilaznice). Najveći broj grmova ambrozije nalazi se na području Funtane, na lokalitetu “Kampaladanja”, u Žbandaju, uz porečke zaobilaznice te u rijeku Mirnu kod “Ponte Portona”.

Ako se alergični na pelud ambrozije, savjetujemo da izbjegavate bliski kontakt. Ako se ipak nađete u blizini operite ruke i kosu a dišne puteve isperite izotoničnim otopinama.

Ukoliko mislite da ste prepoznali ambroziju u svom okruženju te se želite informirati ili trebate savjet što činiti, pozivamo vas da nazovete našu suradnicu Centra, dipl. ing. šumarstva Anu Milat.