U subotu, 8.9. održano je edukativno druženje uz plažu Pical pod nazivom Morska mini školica. Tijekom cijelog dana građani, djeca i turisti mogli su naučiti kako izgledaju najčešće morske vrste u Jadranu a koje su to invazivne.

Svakih sat vremena, bio je organiziran grupni zaron u obližnji morski plićak sa svim zainteresiranim skupinama. Zaron je koordinirala naša voditeljica Centra, Barbara koja je, zajedno s volonterima, izronila više desetaka najčešćih vrsta. Najvrjedniji su bili turisti i mališani koji su zajedno s roditeljima zainteresirano učili što to sve živi u plićaku. Tijekom dana, prilazili su nam i turisti koji su oduševljeno pohvalili održavanje ovakve radionice. Komentirali su da se već tjedan dana kupaju na plaži Pical i kako uopće nisu mogli slutiti da toliko živog svijeta nalazi u podmorju.

Te vrste smo izronili i postavili u kantice tako da su ih svi mogli vidjeti. Vrste smo podijelili prema sistematici na alge, spužve, mekušce i bodljikaše. Djeca su mogla naučiti da se alge dijele na zelene, smeđe i crvene od kojih su uživo vidjeli smeđu morsku algu paunovo oko (Padina pavonica) i zelene (Halimeda tuna), okruglasti kodij (Codium bursa)  i invazivnu grozdastu kaulerpu (Caulerpa cylindracea). Od spužvi našli smo promijenjivu sumporaču (Aplysina aerophoba). Mekušaca je bilo jako puno, od dondola (Venus verrucosa), rumenki (Callista chione), puževa nanara (Monodonta turbinata), kvrgavih volaka (Phyllonotus trunculus) i priljepaka (Patella sp.). Najzanimljiviji su bili rak grmalj (Eriphia verrucosa), zaštićeni trpovi i ljubičasti ježinac (Sphaerechinus granularis). Sve alge, spužve i životinje na kraju dana vraćeni su natrag u morsku vodu.

Ono što je najvažnije je da su svi zainteresirani naučili što su to invazivne vrste i od kuda dolaze.

Tu su bile i prigodne bojanke za najmlađe kao i memory igre i puzzle izrađene baš u motivima invazivnih vrsta. Na promo pultu naši vrijedni volonteri iz srednje škole Mate Balota, dijelili su letke i ostale promotivne materijale te komunicirali s  građanima.

Radionice slične ovoj već su u planu, stoga pratite nas i nemojte propustiti iduću!

Vaš Centar