Ljeti puno vremena provodimo na moru, a tek nekolicina zna tko to živi ispod morske površine. Kako bi to promijenili tri biologinje iz Centra za invazivne vrste sa Instituta za poljoprivredu i turizam odlučile su more približiti građanima.

Upravo zbog toga, prošle subote, 13. srpnja, za održano prvo po redu druženje i edukacija o najčešćim vrstama koje nastanjuju Jadranskom more. Svi zainteresirani mogli su zaroniti u obližnji plićak i naučiti prepoznavati česte vrste algi, bodljikaša, školjkaša, spužvi, rakova te tako postati morski biolog na jedan dan. Za one najmlađe tu su bile razne igre, puzzle, memory i bojanke.

Biologinje Barbara, Danijela i Mirela su zajedno s vrijednim volonterima pokazale kako izgledaju česte zelene i smeđe alge: jadranski klobučić (Acetabularia acetabulum), paunov rep (Padina pavonica), morska salata (Ulva sp.). Tu su se našle i česte vrste spužvi u Jadranu, divlja spužva (Hippospongia communis) i promjenjiva sumporača (Aplysina aerophoba). Objasnile su zašto promjenjiva sumporača mijenja boju iz svijetlo žute u zelenocrno kada je izložena zraku. Ulovljene vrste stavljene su u morski akvarij koji su plijenili pažnju i zanimaciju svih prisutnih. Najzanimljiviji od svih, bili su obični trpovi (Holothuria tubulosa), grancipori (Eriphia verrucosa) i šarene ljušture pjegavog ježinaca (Sphaerechinus granularis) i ježinca kamenjara (Paracentrotus lividus).

Kroz cijeli dan, radionicu morske biologije posjetilo je ukupno 170 ljudi a tražilo se i mjesto više. Za one koji su propustili prvu radionicu, mogu nam se pridružiti na sljedećim koje će se održati 3.08. na Naftaplinu (Gradsko kupalište u Poreču) i 7.09. u plaži ispod hotela Materada. Sve radionice su besplatne a provode se uz potporu Grada Poreča kao grada koji potiče razvoj edukativnih programa poput ovog. Pozivamo sve željne mora da se prijave na sljedeću radionicu 3.08. na e-mail: mirela@iptpo.hr, na broj telefona: 052 408 328 ili putem društvene mreže Facebook našeg Centra za invazivne vrste.