Ptice i ljudi dijele isti životni prostor, njihova prisutnost ugodna je oku i uhu, a i važni su članovi ekosustava u prirodnom smislu. Prilagodljive su i diskretne no naš stil života i uređenje prostora često im oduzimaju životno važna staništa. Najvažniji dio njihovog ciklusa odvija se u proljeće, kada je period gniježđenja i odgoja mladih ptića. U tom periodu ptice grade svoja gnijezda odnosno nastambe od grančica, lišća, blata i drugog materijala koje služe za odlaganje jaja i odgajanje mladih ptića.

Neke ptice grade gnijezda na tlu, a neke na nepristupačnim mjestima, najčešće na visokim stablima ili ljudskim nastambama. Mnoge se gnijezde na vodi, ima i onih koje se ponašaju kao pravi zidari i za gradnju gnijezda koriste zemlju i blato. Određene vrste ptica uopće ne grade gnijezda nego traže prirodno sklonište kao što su šupljine na tlu, u stijenama ili drveću. U mnogih ptica mužjak bira mjesto za gnijezdo na svom teritoriju, a ženka obično sudjeluje u njegovoj izgradnji. Zbog uništavanja njihovih prirodnih staništa, pticama danas nedostaje mjesta za gniježđenje.

Suvremene metode uređivanja šuma i okoliša uključuju redovnu sječu suhih, oštećenih i starih stabala i grana te krčenje gustiša. Uređeni, pokošeni i uredni parkovi lijepi su ljudskom oku no u njima nema prikladnih mjesta za gniježđenje ptica. Iz tog razloga postavljanje kućica za ptica pomaže boravku ptica u njima. Funkcija kućica za ptice je osigurati pticama sigurno gniježđenje. U nju se ne stavlja hrana.

Kućicu će ptice u proljeće ispuniti gnijezdom. Na njezino dno naslagat će biljni materijal koji će tvoriti košaricu za polaganje jaja. Kako bi mladuncima bilo toplije i udobnije neke će ptice gnijezdo obložiti sakupljenom dlakom ili perjem. Sve te dijelove unosit će u kućicu, jednog po jednog, kroz kružni otvor s prednje strane. Nakon što svi ptići narastu i izlete iz kućice, ptice se više neće imati potrebu vraćati u nju, ali će ih spremno čekati do iduće godine. Kućicu je potrebno preko zime isprazniti i očistiti kako bi se u proljeće ponovno mogla naseliti.

Svaka kućica može naći svojeg stanara ali ako želite privući točno određenu vrstu ptice kućica mora biti prilagođena veličinom, oblikom, materijalom i promjerom otvora. U šumi Sv. Marka kraj Instituta za poljoprivredu i turizam postavljeno je 9 vrsta kućica, svaka točno dizajnirana za određenu vrstu. Neke ove godine još nisu dobile stanare no neke jesu, i to točno one koje smo predvidjeli. Na slici vidimo čvorka kao se gnijezdi u kućici koja mu je namijenjena. Nismo sigurni zna li čitati ili su biolozi dobro odradili svoj posao i shvatili njegove potrebe. Pokušajte i vi u svojem vrtu pružiti dom jednoj ptičjoj obitelji i uživati u njihovoj prisutnosti. Jedino oprez ukoliko ima mačaka u blizini jer prirodni nagoni su nemilosrdni.