Od 23. do 29. svibnja Sekcija botaničkih i školskih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki Hrvatskog botaničkog društva, u suradnji s brojnim suorganizatorima organizirala je 11. Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki.

Institut za poljoprivredu i turizam je i ove godine u sklopu tjedna organizirao brojne aktivnosti za djecu od vrtićkog do srednjoškolskog uzrasta. Aktivnosti su se odvijale u učionici na otvorenom smještenoj u park-šumi Sv. Marka kraj Instituta. Cilj je bio potaknuti djecu da što više borave u prirodi i cijene živi svijet oko sebe jer se navike odgovornog ponašanja uče od malena. Djeca vrtićkog uzrasta su imala priliku pažljivo promatrati boje u prirodi i naučiti igrati memory sa šumskim plodovima. Učenici nižih razreda su naučili da su nam kukci jako važni, a potom su i izradili makete kukaca od onog što su pronašli u prirodi. Oni malo stariji učenici su kroz priču i igru naučili kako invazivne vrste djeluju na bioraznolikost i kako ih prepoznati. Srednjoškolci Srednje škole Mate Balote slušali su predavanje na temu „Utjecaj tretmana protiv komaraca na pčele“ koje je održao dr.sc. Nediljko Landeka iz Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije.

Interes je bio toliki da smo dio radionica održali i u slijedećem tjednu , a veselimo se novim prilikama za rad s djecom.