Ova jesen bila je poprilično topla i sunčana što je pogodovalo širenju stršljena. Kako bi na vrijeme uočili pojavu azijskih, invazivnih vrsta stršljena (žutonogog azijskog stršljena i orijentalnog stršljena) , i ove godine naš Centar je vršio monitoring. Kroz prošlogodišnje iskustvo uočili smo da se najveći broj stršljena javlja u blizini vodenih tijela (izvora, potoka, jezera).

Tijekom monitoringa postavili smo 24 lovki za stršljene najvećim dijelom na lokacijama u blizini slovenske granice. Naime, zadnja dojava invazivne vrste orijentalnog stršljena (Vespa orienatalis) bio je upravo iz Slovenije. Odabrane lokacije za monitoring bile su najvećim dijelom prirodna staništa, šume, blizina pčelinjaka, blizina izvora ili potoka ili livade. Monitoring je trajao od sredine listopada pa sve do sredine studenog, a prikupljeno je ukupno 72 uzorka.

Pregledom uzoraka utvrđeno je 1417 jedinki vrste europskog stršljena (Vespa crabro) a azijski ni orijentalni stršljen nije uočen na odabranim lokacijama što trenutačno umiruje javnost i pčelare.

Za vrijeme trajanja projekta izrađena je detaljna fotodokumentacija, edukativni letak, dopunjena je i prošlogodišnja baza podataka a sudjelovali smo i u emisiji Agroistra na temu stršljena.