Kao novo diplomirana znanstvenica smjera “Science and Technology for the Environment” na Sveučilištu u Cagliariju (Italija) imala sam priliku odraditi praksu u Centru za invazivne vrste u Poreču. Praksa je trajala dva i pol mjeseca, od kraja rujna do sredine prosinca.

Svi zaposlenici Instituta za poljoprivredu i turizam, srdačno su me dočekali, a tim Centra mi je pružio sve potrebne informacije o njihovom radu i različitim projektima u kojima bih mogla sudjelovati kao suradnica. Tim Centra za invazivne vrste je malen, ali vrlo organiziran i aktivan. Tijekom mog stažiranja imala sam priliku sudjelovati u više različitih projekata vezanih uz invazivne vrste: monitoritng azijskog stršljena (Vespa velutina) , monitoring  legla tigrastog komarca (Aedes albopictus).

Od prvog trenutka sudjelovala sam u svim aktivnostima, kako na terenu i u laboratoriju i pisanju znanstvenih članaka. Uspjela sam  primijetiti da CIV podiže svijest javnosti ne samo o invazivnim stranim vrstama, već i o općenitim ekološkim kroz  radionice i edukacije upućene širokoj javnosti. Centar je također otvoren za svaku vrstu mogućnosti suradnje i umrežavanja, što je po mom mišljenju bitno za širenje znanja i otkrivanje novih gledišta, temeljnih za svijet znanstvenog istraživanja

Zahvaljujem vam što ste mi pružili ovu priliku i što sam se, usprkos daljini, osjećala kao kod kuće!