Jučer, u četvrtak 29.05. posjetili smo Osnovnu školu Tar-Vabriga u sklopu održavanja @aMORE – festivala o moru kojeg provodi udruga Zona gdje smo zajedno s učenicima 7. i 8. razreda slagali Foldscope. Foldscope je prijenosni vodootporni papirnati mikroskop koji se jednostavno sastavlja a koji povećava do 140 puta!

Korištenjem mikroskopa postajemo članovi online platforme Microcosmos, za razmjenu ideja, znanja, primjera dobre prakse i poznanstava srodnih struka.

Učenici 7. i 8. razreda su u parovima sastavljali svoj vlastiti mikroskop prema uputama nakon čega su pod povećanjem proučavali trajne preparate. Pod povećanjem smo gledali pelud alepskog bora, vršne meristeme korijenja, građu listova i kristale morske soli. Svi učenici uspješno su sastavili svoj mikroskop te naučili osnove mikroskopiranja.

Sljedeća foldscope radionica očekuje nas u subotu 1.06. u kampu Lanterna pored ronilačkog centra Zeus faber! Radionica je otvorena za javnost, a prijave se zaprimaju na e-mail: amorefestivalporec@gmail.com s naznakom   “FOLDSCOPE RADIONICA”. Ono što je potrebno ponijeti je smartphone i toplu odjeću ukoliko budu niže jutarnje temperature (radionica je na otvorenom, uz more).

Vidimo se 🙂