Ovih dana svjedočili smo cvjetanju mora duž zapadne obale Istre, što je mnogima izazvalo nelagodu pri pomisli na kupanje. No, što je zapravo cvjetanje mora i kako nastaje?

Cvjetanje mora, poznato i kao cvjetanje algi, prirodna je pojava stvaranja sluzavih nakupina na površini mora. Nakupine se sastoje od polisaharida i prirodnih organskih tvari, a nastaju kada fitoplankton naglo i ubrzano raste zbog povoljnih meteoroloških i oceanoloških uvjeta. Povećana koncentracija hranjivih tvari, kao što su nitrati i fosfati, koji u more dospijevaju putem rijeka, kanalizacijskih ispusta ili industrijskih zagađivača, mogu pospješiti rast algi. Također, određene vrste fitoplanktona preferiraju toplije uvjete za rast i razmnožavanje, stoga promjene u temperaturi mora uz dovoljnu količinu sunčeve svjetlosti mogu biti jedan od uzročnika prekomjernog razmnožavanja fitoplanktona. Uz to, važan faktor je i miješanje vodenog stupca. Naime, ukoliko je vodeni stupac stabilan, odnosno bez puno miješanja, alge će se lakše akumulirati u površinskim slojevima gdje im je dostupno najviše svjetla.

Zašto se cvjetanje mora događa baš uz našu obalu?

Prvo zabilježeno cvjetanje mora u sjevernom Jadranu datira iz 1729. godine, a od 1988. godine se periodično ponavlja. Posebno se ističu godine 1983., 1988., 1991., 1997., te period od 2000. do 2004., kada su zabilježene velike sluzave nakupine koje nazivamo agregati. Područje sjevernog Jadrana je u određenim periodima eutrofno, odnosno bogato hranjivim solima – u najvećoj mjeri nitratima i fosfatima. Glavni unos hranjivih soli u sjeverni Jadran dolazi iz rijeke Po, a utjecaj imaju i rijeke Soča i Adige, te Venecijanska laguna, dotoci u području Trsta i potoci i podzemna voda uz Istarsku obalu. Najveći unos hranjivih soli zabilježen je kroz svibanj i lipanj, te listopad i studeni. Cvjetanje mora može trajati i do tri mjeseca, a vjetrom se kontaminiraju plaže i obalna područja što znatno može utjecati na turističku sezonu, ali i na ribarstvo.

Važno je napomenuti da iako može biti neugodno, kupanje u moru s algama nije štetno za kupače jer se ne radi o toksičnom cvjetanju mora.

Pozivamo sve ljubitelje prirode da nam se obrate ukoliko imaju bilo kakvih pitanja, dilema ili sumnji na promjene u prirodnom okolišu.