Hrvatsko ime: obalna dikica

Latinski naziv: Xanthium strumarium L.

Domovina: Sjeverna Amerika

Područje introdukcije: svi kontinenti

Putovi širenja: slučajan i namjeran (zbog istraživanja ljekovitosti biljke)

Opis vrste

Opis: Jednogodišnja biljka grmolikog izgleda. Stabljika i njezini ogranci imaju često ljubičaste ili smećkaste pruge ili točkice. Listovi su cjeloviti ili s 3-5 širokih, rijetko pilastih režnjeva. Zeleni su i imaju kratke ukočene dlake s gornje i donje strane. Cvjetovi su grupirani u cvatovima glavicama. Jednospolni su i jednodomni. Plod je oko 2 cm dug jajasti tobolac prekriven gustim bodljama, u početku zelen, dozrijevanjem postane tamnosmeđe boje.

Po čemu je prepoznatljiva: nalikuje na tipičnu podvrstu (X. strumarium L. ssp.strumarium), koja za razliku od nje nije aromatična biljka nego ima zelenu stabljiku i grane te srcolike listove pri bazi.

Ekologija vrste:

  • biljka je svjetla
  • pokazatelj je staništa s ekstremnom toplinom.

Stanište: zauzima antropogena i ruderalna staništa s ekstremnom toplinom te najbolje uspijeva na toplom mediteranskom podneblju

Razmnožavanje: sjemenom, oprašuje se vjetrom, cvjeta od srpnja do kolovoza

Negativni učinci

Ekološki: ulazi u kompeticiju s nekim poljodjelskim kulturama (soja i pamuk), prenosi patogene na hortikulturne biljke i zagađuje sjemenke poljoprivrednih kultura

Zdravstveni: vrlo je otrovna za sisavce, može uzrokovati trovanje stoke i kontaminirati vunu. Aromatična je i ljekovita.

Ekonomski: direktni i indirektni učinci u poljoprivrednoj proizvodnji