wintermed logoU Palma de Mallorci 27. i 28. travnja 2022. održan je sastanak partnera na projektu Interreg Mediteran „Winter Islands Network for all year round Tourism ExpeRience in the MEDiterranean - WINTER MED“. U okviru dvodnevnog događanja projektni partneri dogovorili su predstojeće aktivnosti na projektu koji završava krajem lipnja te je organiziran studijski posjet primjerima dobre prakse vezano uz teme održivog i cjelogodišnjeg turizma.

Projektni partneri u WINTER MED projektu iz Hrvatske su Regionalna agencija DUNEA i Institut za poljoprivredu i turizam iz Poreča s pridruženim partnerom Hrvatskom turističkom zajednicom čiji predstavnici su sudjelovali na ovom sastanku zajedno s predstavnicima Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije i Zavoda za prostorno uređenje Dubrovačko-neretvanske županije. Također, na sastanku su sudjelovali i ostali partneri u projektu vodeći partner ANCI Toskana (Italija), READ S.A. (Grčka), ANETEL (Cipar), Confesercenti Toscana (Italija), CRPM (Francuska), a organizatori sastanka bili su Mallorca Chamber of Commerce i Agency for Tourism of the Balearic Islands (Španjolska).

Prvoga dana održan je sastanak u okviru kojega su projektni partneri prezentirali realizirane aktivnosti te aktivnosti koje će biti ostvarene do kraja projekta. Sastanak je održan u prostorijama projektnog partnera Gospodarske komore Mallorca. Da podsjetimo u projektu je dosad izrađeno šest regionalnih akcijskih planova za područja: Dubrovačko – neretvanske županije, Toskane, Cipra, Južnog Egeja, Korzike i Balearskih otoka te je izrađena WINTER MED transnacionalna cjelogodišnja turistička strategija za otočne destinacije Mediterana 2021-2026. U ovoj fazi cilj je integrirati rezultate projekta na lokalnim, regionalnim i nacionalnim razinama, a sve radi poboljšanja donošenja odluka u vezi s pomorskim i obalnim turizmom te planiranjem turizma na razini destinacija upotrebom i/ili promicanjem upotrebe alata/metodologije iz projekta WINTER MED. Iz toga razloga kreiran je Memorandum o razumijevanju koji poziva predstavnike regionalnih i lokalnih javnih vlasti, istraživačkih institucija, tijela privatnog sektora i organizacija civilnog društva da se obvežu poboljšati znanja i socijalni dijalog u vezi s razvojem održivog i odgovornog cjelogodišnjeg turizma u svakoj partnerskoj regiji, usvoje transnacionalnu cjelogodišnju turističku strategiju za mediteranska otočna odredišta nadahnutu projektom WINTER MED i/ili promiču njezinu diseminaciju. Naravno, obveze potpisnika Memoranduma o razumijevanju prilagođene su stvarnim nadležnostima na temelju kojih svaki potpisnik može djelovati u skladu sa svojim funkcijama i pravnim oblikom. Ovim putem također, pozivamo sve zainteresirane da se uključe u projekt potpisivanjem Memoranduma o razumijevanju kojeg mogu pronaći na poveznici, odnosno, da se za više informacija jave na adresu wintermed@iptpo.hr.  

Drugoga dana organizirano je predstavljanje dobrih praksi na otoku. Obilazak je započeo posjetom Protur Hotels & Protur Natura Farm, kao primjera kružne i održive hotelske prakse čija je vizija razvoja orijentirana na zaštitu okoliša i prilagodbu klimatskim promjenama.  Njihovi održivi hoteli usmjereni su na smanjenje emisije CO2. Njihov odjel za upravljanje okolišem uspostavio je strategiju zaštite okoliša, s posebnim fokusom se na tri glavna područja: energetska učinkovitost, gospodarenje otpadom i smanjenje potrošnje vode. Sudionici studijskog posjeta obišli su njihova postrojenja za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora, biomase i sunca. Predstavljanje kulturne baštine Mallorce uključivao je posjet kompleksu Jardines de Alfabia, u središtu planinskog lanca Serra de Tramuntana, koji je na popisu nematerijalne baštine UNESCO-a od 2011. godine. Obilazak dobrih praksi zaključen je posjetom najstarijoj poljoprivrednoj zadruzi u Španjolskoj Cooperativa de Sóller, osnovanoj 1899. godine, a koja je specijalizirana za distribuciju citrusa i proizvodnju ekstra djevičanskog maslinovog ulja. Završna konferencija projekta održat će se na Rodosu (Grčka) 31. svibnja 2022. u hibridnom obliku. Više informacija o događanju dostupno je na poveznici.

slika 1

slika 2

slika 3