Prerada grožđa i početak istraživanja najpogodnijih načina vinifikacije pojedinih sorti i utvrđivanje njihovih vrijednosti po pitanju kvalitete predstavljali su jedan od glavnih rezultata ostvarenih od samog osnutka do 1875. godine. Kako bi se taj rezultat ostvario, uređen je podrum većeg kapaciteta.

Podrum je bio podijeljen u dva prostora: prostor za preradu i prostor za skladištenje te je prve godine prerađeno 44 hl vina od domaćih sorti grožđa nabavljenog uglavnom iz okolice Poreča. Godine 1883. uređen je novi vinski podrum smješten u prizemlju Istarske sabornice, a 1907., kad je izgrađena nova zgrada škole, uređen je vinski podrum, koji je bio opremljen prema najsuvremenijim standardima onoga vremena. Kao prvi podrumar i voćar bio je postavljen Giuseppe Bauer (Dalla Giunta provinciale dell'Istria, 1876), ali se kao značajan podrumar ističe Donato Libutti koji je gotovo neprekidno djelovao do 1947. godine.

Oprema i prostor za preradu grožđa s početka 20. stoljeća

 

 

Od samog osnutka pa do kraja 19. stoljeća ostvareni su značajni uspjesi na izložbama vina u Trstu i Coneglianu, kao i sudjelovanja na različitim izložbama vina u Austro-Ugarskoj i izvan nje. U pokusnom podrumu provodila su se istraživanja vezana uz fermentaciju, čuvanje i njegu vina te tražili najpogodniji načini vinifikacije pojedinih sorti. To je rezultiralo prvim velikim priznanjem koje je stiglo 1902. godine na Svjetskoj izložbi vina u Torinu, nakon čega su se počele nizati značajnije medalje i diplome. Osim za lokalno tržište, vina Instituta bila su namijenjena i izvozu, ponajviše u središnju Europu.

Krajem prvog desetljeća 20. stoljeća Institut je proizvodio stolna vina (crno i bijelo), nekoliko iznimno dobrih stolnih vina (cabernet sauvignon, pinot crni, pinot bijeli, pinot sivi, semillon i traminac) i slatka desertna vina (muškat bijeli i muškat ruža) koja su se proizvodila od grožđa uzgajanog u regiji te su izrađene smjernice za potrebe potrošača vina u kojima su dati savjeti kako treba čuvati i piti vino. Kvaliteta porečkih vina potvrđena je dodjeljivanjem titule opskrbljivača talijanske kraljevske kuće (tal. Fornitore della Real Casa), kao i nagradom na izložbi vina u Bruxellesu 1935. godine.

Smjernice za potrebe potrošača vina u kojima su dati savjeti kako treba čuvati i piti vino

 

Tijekom 1930-ih dodatno se unaprjeđuje podrumarstvo, što predstavlja jedan od značajnih resursa nakon Drugog svjetskog rata.

Podrum i podrumarstvo tijekom razdoblja talijanske uprave

 

Do 1955. godine podrum se razvija pa tako tada ima kapacitet od 65 vagona vina s modernom opremom za preradu i njegu vina. Nastavlja se rad na proizvodnji i preradi vina te održavanje kontinuiteta proizvodnje finih buteljnih i desertnih vina.

Slika podruma iz 1954.
Izvor: Centar za povijesna istraživanja, ARCHIVIO CRS 855-F-1986

 

Tijekom 1960-ih vinarski je podrum funkcionirao kao jedan od rijetkih velikih istarskih proizvođača vina. Enolozi koji su ga vodili trudili su se pratiti trendove i primjenjivati nova tehničko-tehnološka rješenja u proizvodnji vina. Vina su i u tom razdoblju nagrađivana na brojnim domaćim i međunarodnim vinskim smotrama.

Osnutkom Poljoprivredno znanstvenog centra (PZC) dolazi do modernizacije vinskog podruma gdje se stavlja naglasak na proizvodnju vina autohtonih sorti: malvazija istarska, teran, muškat ruža porečki. Do kraja osamdesetih godina prošlog stoljeća to je bio proizvodni podrum, tj. vino se pretežito proizvodilo za tržište. Kapaciteti su bili tako napravljeni da se mogu primati velike količine grožđa, za to su se koristile betonske cisterne koje su s unutrašnje strane prekrivene staklom, da ne bi mošt došao u direktan doticaj s betonom. Tih cisterni  ima 15 komada, a svaka od njih ima kapacitet od 10 000 litara. Za odležavanje vina nakon alkoholnog vrenja koristile su se drvene bačve kapaciteta 5000, 2000 i 500 litara. Taj dio podruma danas se ne koristi zbog zastarjele tehnologije.

Kvaliteta u vinarstvu

 

Tijekom 1998. godine provedena je adaptacija podruma pa tako suvremeno opremljeni vinarski podrum „Minivinifikacija“, zahvaljujući većem broju malih inoks bačava i primjeni najnovijih tehnoloških dostignuća, omogućuje postavljanje većeg broja znanstvenih pokusa iz vinarstva u odgovarajućem broju ponavljanja, što je od velikog značaja i za regionalno vinarsko okruženje.

Vinarski podrum „Minivinifikacija“ usmjeren je u znanstvenoistraživačke svrhe te je opremljen malim inox bačvicama volumena 50, 75 i 110 litara, većim bačvama od 620 i 1100 litara te vinifikatorima  od 450 litara. Kapacitet  iznosi oko 30 000 litara. Opremljen je sustavom  za kontroliranu fermentaciju (hlađenje) te ostalom potrebnom opremom koja uključuje pumpe za pretakanje vina, prešu i muljaču za grožđe.                                   

Tijekom 2019. godine u okviru istraživačkog projekta VINUM SANUM obavljena je rekonstrukcija vinarskog podruma „Minivinifikacija“ i nabavljena nova vinarska oprema s ciljem ispitivanja utjecaja različitih tehnologija proizvodnje na kvalitativna svojstva vina od autohtonih hrvatskih sorti te identifikacije tehnoloških čimbenika i parametara koji dovode do povećanja biološke aktivnosti proizvedenih vina.

 

Suvremeno opremljeni vinarski podrum „Minivinifikacija“

 

Nabavljena nova vinarska oprema prilagođena je izvođenju različitih tretmana maceracije masulja (kratkotrajnih predfermentativnih, dužih postfermentativnih, termovinifikacije i sl.)  u kontroliranim uvjetima i odležavanja vina, a sastoji se od: 16 inox tankova volumena 220 L (od toga 6 izo inox tankova za crio maceraciju masulja), opremljenih gornjim vratima s montiranim demontažnim potapačem masulja, unutarnjim zračnim poklopcem i donjim vratima, upravljačkog ormarića za hlađenje, središnjeg nosača cjevovoda za hlađenje, inertni plin i ugljični dioksid, cjevovoda za hlađenje, inertnog plina i ugljičnog dioksida, 6 drvenih barrique bačava za odležavanje vina.     

Trenutna znanstvena istraživanja uključuju proizvodnju vina od autohtonih sorti grožđa koja su podvrgnuta detaljnoj analizi fizikalno-kemijskog sastava, hlapljivih aromatskih spojeva, fenolnih spojeva, antioksidacijskog potencijala i nutritivnih svojstva, kao i senzorskoj analizi s ciljem istraživanja spojeva zaslužnih za biološku aktivnost vina i njegovu pozitivnu ulogu u ljudskoj prehrani. Razvoj vinarskog podruma predviđen u području znanstvenih istraživanja bit će orijentiran na istraživanja pozitivnih zdravstvenih učinaka vina od hrvatskih autohtonih bijelih i crnih sorti vinove loze, što u konačnici može imati snažan utjecaj na regionalno i nacionalno tržište vina, odnosno na razvoj cijele gospodarske grane.

Točionica vina predstavlja komercijalnu djelatnost vinskog podruma te je usmjerena na prodaju na malo različitim kupcima. Trenutno nudi više vrsta stolnog crnog i bijelog vina, a u planu je nastavka proizvodnje istih. Prostor podruma podijeljen je u dvije glavne cjeline, proizvodni dio i prostor gdje se nalaze vrijedni ostaci iz prošlosti. Ti ostaci uključuju više starih drvenih bačava, betonskih tankova i različitu opremu za proizvodnju vina. S ciljem očuvanja ovih ostataka, planira se uređenje trajne muzejske postave.

 

Zabavni sadržaji online

Vinski podrum – memory

 

 

 

Vinski podrum - puzle

 

 

Barrique bačve - puzle

 

 

Boca vina - puzle

 

 

Preša - puzle

 

 

Muljača - puzle