Na području Mediterana pa tako i u Istri maslina je poznata više od 2500 godina. Smatra se da je ova kultura stara više od 45.000 godina.

Arheloške iskopine iz vremena starih Rimljana postoje u Puli, na otoku Brijuni, Červar kod Poreča, u Larunu kod Tara te na još više lokacija na području zapadne Istre, a svjedoče o preradi maslinovih plodova kroz povijest. Tri najčešće sorte na području Istre su: buža, istarska bjelica i rosinjola.

maslina 1

 

Buža

Radi se o sorti istarskog podrijetla. Najveći areal uzgoja je u južnom dijelu Istre na području Grada Vodnjana i Općine Fažana. Stablo doseže i velike visine, a krošnja je razvedena i viseća. Mladice su duge i tanke. List je tanak, velik, s gornje strane zeleno sjajne boje, dok s donje strane vrlo svijetao, bjelkasto zelene boje. Peteljka je duga. Plod je velik, ovalan, često nakrivljen na jednoj strani. Zahtijeva tople i zaštićene položaje. Sklona je alternativnoj rodnosti. Osjetljiva je prema maslinovoj muhi te na napad maslinovog moljca i na bolest paunovo oko. Buža je vrlo otporna na niske temperature. Zbog krupnoće ploda, visokog udjela mesa te lakog odvajanja mesa ploda od koštice može se koristiti i za proizvodnju stolnih maslina.
Buža – senzorski opis ulja:
Miris: srednja do intenzivna kompleksna voćnost (po zelenom plodu i/ili zelenoj travi, jabuci, bademu, zelenoj rajčici, aromatičnom bilju, radiču, rokuli, banani, ostalom voću).
Okus: blaga do srednje izražena gorčina i pikantnost koja se javlja naknadno u većem intenzitetu, peckava i dugotrajna pikantnost.
Harmoničnost: skladno, uravnoteženo ulje.

Istarska bjelica (syn. bianchera, bjelica)

Porijeklom je iz područja Boljunca i Doline kod Trsta. Raste na području cijele Istre i Kvarnera i jedna je od najotpornijih sorti na niske temperature i buru. Srednje bujnog je rasta. Listovi su srednje veliki i široki, tamnozelene boje te spiralno uvijeni. Plodovi su srednje veličine, svijetlo zelene boje i kasnije tijekom dozrijevanja mijenjaju boju u crvenkaste i ljubičaste nijanse. Zbog ove osobine da plod dugo vremena ostaje zelen ova je sorta dobila i ime. Osjetljiva je na napad maslinovog moljca i maslinove muhe.
Istarska bjelica - senzorski opis ulja:
Miris: srednje izražena zelena mirisna svojstva koja podsjećaju najviše na sveže pokošenu zelenu travu/lišće i zeleni plod masline, zeleni papar, zelenu kavu, radič, rokulu, a ponekad se javlja miris crnogorice.
Okus: srednje do intenzivno izražena gorčina i pikantnost koja je perzistentna, dosta agresivna i javlja se odmah nakon kušanja ulja, ulja su često trpka.
Harmoničnost: često neuravnoteženih okusnih svojstava u odnosu na mirisna svojstva.

Rosinjola (syn. rosulja, rovinješka, rošinjola)

Rosinjola je istarska sorta maslina koja se upotrebljava za proizvodnju ulja, a najviše se uzgaja u okolici Grada Rovinja, Grada Vodnjana i Općine Vrsar, te raste od Limskog kanala do Bala. Rodnost joj je dobra uz odgovarajuću agrotehniku, te je dobar oprašivač za ostale domaće sorte. Rosinjola je sorta guste okruglaste krošnje i bujnog rasta, zbog čega joj je nužna redovita rezidba. Zbog guste krošnje često ju napadaju štitaste uši. Otporna je na paunovo oko, a podložna je napadima maslinove muhe, no manje od buže. Plodovi na izboju grančica pojavljuju se u grozdovima. Od posebnog je gospodarskog značaja u proizvodnji maslinovog ulja, a zbog svojih osobina uvrštena je u grupu domaćih sorti koje se preporučuju za daljnju sadnju u domaćim maslinicima. Carlo Hugues još davne 1902. spominje rosulju kao glavnu sortu na području Rovinja, te ističe da je treba sačuvati zbog njenog vrsnog ulja.
Rosinjola - senzorski opis ulja:
Miris: srednje do intenzivno izražen miris po zelenom plodu masline, cikoriji, radiču, artičoki, aromatičnom bilju (menta, bosiljak, origano), crnogorici, zelenoj rajčici, bademu.
Okus: srednja do intenzivna gorčina i intenzivna pikantnost (peckava čili pikantnost).
Harmoničnost: skladno; intenzivno, ali uravnoteženo ulje.

Kolekcijski nasadi maslina

Nasad maslina koji se nalazi sa sjeverne strane Instituta za poljoprivredu i turizam podignut je u periodu od 1992. do 1994. godine, a nadosađen je 2013. i 2019. godine domaćim sortama žižolera i črna. U nasadu prevladavaju talijanske sorte (leccino, pendolino, leccio del corno, ascolana tenera, itrana, moraiolo i frantoio), od francuskih sorata zastupljena je sorta picholine, a od domaćih buža, bova, puntoža, istarska bjelica, rosinjola, žižolera i črna. Masline su u ovom nasadu posađene na površini od 0,39 hektara i zastupljene su sa 127 stabala.

Nasad domaćih sorti maslina koji je posađen 2008. godine na površini 0,48 ha nalazi se na padini s južne strane Instituta za poljoprivredu i turizam. Ovaj maslinik predstavlja prvi kolekcijski nasad autohtonih sorata na području Istre. U nasadu je posađeno 11 domaćih sorata (istarska bjelica, belica, bjankera, buža, puntoža, črna, karbonaca, moražola, rosinjola i črnica) i talijanska sorta leccino. Domaće sorte u nasadu su prije sadnje identificirane, opisane i karakterizirane kroz znanstvene projekte Valorizacija autohtonih sorti maslina u Istri te Karakterizacija autohtonih sorti maslina u Istri, dok su monosortna djevičanska maslinova ulja kemijski i senzorski analizirana kroz projekt Razjašnjavanje sortne tipičnosti vina i maslinovih ulja od hrvatskih domaćih sorti. U tijeku je nastavak morfološke deskripcije primjenom računalnih tehnologija, te istraživanja kemijskih i senzorskih karakteristika sortnih djevičanskih maslinovih ulja kao i ispitivanje raznih agronomskih i tehnoloških čimbenika koji utječu na njih.

kolekcijski nasadi maslina

Osim za očuvanje genetskog materijala nasadi služe za znanstvena istraživanja čiji su rezultati publicirani u znanstvenim časopisima te prezentirani na domaćim i međunarodnim znanstvenim skupovima.                 

 

Zabavni sadržaji online

Nasadi i biljke – memory

https://matchthememory.com/inherit_nasadi_plantations_iptpo

 

Ulje – puzle

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=079cdc6dd5bf

 

Bubamara na listu masline – puzle

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=08c6097236a0

 

Cvat masline – puzle

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=3e05933f1c7d

 

Plod masline na kiši – puzle

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=160a5129ae25

 

Maslina – puzle

https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=045e887b5b72