Gljive spadaju u veliku skupinu organizama koja obuhvaća mahovine, kvaščeve gljivice, pljesni, bakterije, jestive i otrovne gljive. Nijedan od ovih organizama ne sadrži zeleni pigment klorofil, tako da ne može proizvoditi vlastitu hranu procesom fotosinteze. Hranjive tvari za rast i razvoj gljive moraju dobiti iz žive ili mrtve organske tvari, biljke ili životinje.

 

Proces fotosinteze

gljive 1

 

https://www.thinglink.com/scene/768878966923591680


Gljive su plodna tijela micelija viših gljiva (macrofungi) prisutnih u tlu ili podlozi. Više gljive obuhvaćaju vrste gljiva koje su vidljive golim okom, veće od 1 mm. Sve su sposobne za spolno razmnožavanje te se razmnožavaju pomoću spora. Zajedno s nižim gljivama (microfungi) čine dva podsvijeta gljiva.

 

Dijelovi gljiva

gljive 2

https://www.pinterest.com/pin/74872412528556470/

 

Većina nižih gljiva manja je od 1 mm. Obično se razmnožavaju tijekom nespolne faze svojeg životnog ciklusa u tzv. nesavršenom obliku (anamorfnom), otpuštanjem nespolnih spora ili konidija na posebne dijelove micelija ili na jednostavne reproduktivne organe.

 

Razmnožavanje gljiva

 

gljive3

https://www.mycologic.nz/life-cycle


Najpoznatije otrovne gljive u Istri:

Panterova muhara lat. Amanita pantherina

 

muhara1   muhara2

 

https://www.plantea.com.hr/panterova-muhara/

Panterova muhara je vrlo otrovna gljiva iz porodice Amanitaceae. Najveća opasnost je ako se panterova muhara zamjeni za gljivu biserku (Amanita rubescens).
Ovu gljivu prepoznajemo prema klobuku koji je promjera 5 – 10 cm, gotovo brončane boje i prekriven malim bijelim ostacima ovoja. Stručak naraste do visine od 9 – 12,5 cm, bijele je boje i ima vjenčić. Ima vrlo jako zadebljanje na dnu stručka. Vjenčić je uzak i priljubljen uz stručak. Obično se odmah iznad gomoljastog zadebljanja nalazi jedan ili dva obruča. Otisak spora je bijele boje.
Panterova muhara raste u crnogoričnim i bjelogoričnim šumama. Sezona joj je od sredine ljeta do kasne jeseni.

 

Zelena pupavka lat. Amanita phalloides

 

pupavka1 pupavka2

https://www.plantea.com.hr/zelena-pupavka/

 

Najveći broj trovanja gljivama svake godine prouzrokovan je zelenom pupavkom. Samo jedan klobuk dovoljan je za ozbiljno, a možda i smrtonosno trovanje. Do pojave prvih simptoma dolazi između 10 i 24 sata. Tijekom tog vremena otrov napada jetru i bubrege te ako se ne potraži liječnička pomoć, nakon par dana dolazi do zatajenja napadnutih organa i smrti.
Raspon boja ove gljive je poprilično znatan, čime je prepoznavanje još teže. Boja može varirati od blijedo zelene do tamno smeđe ili blijedo bijele. Klobuk je promjera 3 – 15 cm. Ispočetka je poprilično okrugao, a s vremenom se ravna. Ima glatku, gotovo sjajnu površinu. Stručak je visine 5,5 – 12,5 cm i bijele boje. Meso je bijelo sa žutim tonom ispod kožice klobuka i ima prilično slatkasti miris. Ako se iskopa iz zemlje, pri dnu je dosta naglašeno gomoljasto zadebljanje.

Rasprostranjena je u miješanim bjelogoričnim šumama, osobito u blizini hrasta. Sezona joj je od ranog ljeta do kasne jeseni.

 

Najpoznatije jestive gljive u Istri:

Lisičarka lat. Cantharellus cibarius

cibarius1  cibarius2

 

https://www.plantea.com.hr/bjelkasta-lisicica/#Galerija_fotografija

Pronalazak gljive lisičice vrhunac je gljivarske sezone. Ima lijep izgled i sjajnog je okusa. Vrlo je važno znati da se ubere prava, a ne lažna lisičica (Hygrophoropsis aurantiaca).
Klobuk naraste 2 – 12 cm u promjeru. U početku je plosnat s izlomljenim rubom. Kasnije postane užlijebljen i na sredini dobije udubljenje. Boja može varirati od blijede do tamno žute, s vremenom pomalo izblijedi, a povremeno možemo naći primjerke narančaste boje.

Stručak ima 3 – 8 cm, čvrst je i sužen prema dnu. Žućkasto meso ima laganu aromu po breskvama i to je jedna od važnih odlika za raspoznavanje.
Lisičicu nalazimo na šumskim područjima koje imaju proplanke prekrivene mahovinom. Sezona je od ranog ljeta do kasne jeseni.

 

Ljetni vrganj lat. Boletus edulis

vrganj1  vrganj2

https://www.plantea.com.hr/pravi-vrganj/#Galerija_fotografijaBerači gljiva smatraju vrganj velikom nagradom jer on posjeduje izvrstan okus i vrlo je raznolik. Može narasti vrlo velik i težiti 1 kg i više.
Klobuk varira u promjeru od 6 do 30 cm. Svijetlosmeđe je boje i podsjeća na svježe ispečeni kruh. Boja tamni kako se klobuk otvara pa u toj fazi rasta treba provjeriti ima li u njemu crva. Stručak varira od 3 do 23 cm. Lukovičast je i ima finu mrežicu u tragovima koji su izraženiji bliže klobuku. Meso je dosta bijelo i ne mijenja se starenjem gljive. Otisak spore je svijetlosmeđ.
Staništa su mu vapnenasta tla, crnogoričnih, listopadnih ili mješovitih šuma, a možda ga se najčešće nađe u blizini jele i smreke. Također ga možemo naći uz puteljke i na pašnjacima. Sezona je od ljeta do kasne jeseni.

 

Golema puhara lat. Langermannia gigantea

puhara 1  puhara2

https://www.plantea.com.hr/golema-puhara/


Beru se samo mladi primjerci koji izgledaju svježe te zvuče šuplje kada se prstom dotakne plodište. Kada meso postane obojano, gljivu ne bi trebalo brati.
Plodište može varirati 5 – 80 cm u promjeru, a zabilježeni su primjerci i do 120 cm. Kada je mlada, puhara je bijele boje, međutim vanjski dio se može oštetiti što će osloboditi spore te će gljiva požutjeti. Tada je više ne bi trebalo brati.
Raste u vrtovima, na pašnjacima, u šumskom području te se može naći na rubovima jaruga i kanala. Sezona joj je od ranog ljeta do kasne jeseni.

 

Smrčak običan lat. Morchella vulgaris

smrcak 1  smrcak2

https://www.plantea.com.hr/pravi-smrcak/#Galerija_fotografijaSmrči su jedni od najuzbudljivijih proljetnih gljiva. Dobro se stapaju s okolinom, obično rastu sami, ali vrlo često možemo naći i više njih. Smrčci su izvanredne gljive s kulinarskog stanovišta, ali nikad ih nemojte jesti sirove.
Plodište je visoko 5 – 20 cm. Iako je vrlo vitičasto i podsjeća na pčelinje saće, ima zašiljen vrh. Blijedo smeđe je boje i s vremenom potamni do narančasto-žute. Unutrašnjost je šuplja. Meso je bijele do kremaste boje.
Nalazimo ga uz grmlje, u šumskim područjima, na pustom tlu i uz robove putova. Sezona mu je tijekom proljeća.

 

 Sunčanica lat. Macrolepiota procera

suncanica1  suncanica2

https://www.plantea.com.hr/velika-suncanica/Sunčanica može narasti vrlo velika i ima dugu sezonu. Možemo je naći na istom mjestu iz godine u godinu i može imati nekoliko plodnijih valova tijekom jedne sezone.
Stručak može narasti 10 – 25 cm u promjeru, pa čak i više. U početku je polukuglast, ali kasnije se splosni, međutim sadrži ispupčenje na sredini. Blijede žućkaste je boje i prekriven simetričnim uzorcima tamnih čupastih ljuskica. Stručak je dugačak 15 – 30 cm, bijel je i ima veliki vjenčić. Listići su bijeli. Meso je tanko, bijelo i ima sladak i ne naročito istančan miris.
Najbolje ju je brati dok je suha, jer s vremenom upije vlagu i postane gnjecava. Raste u šumama i otvorenim pašnjacima, uz živice i rubove ceste. Sezona joj je od ranog ljeta do kasne zime.

 

Djed lat. Leccinum scabrum

 

  djed 1  djed2

https://www.plantea.com.hr/brezov-djed/


Preporučuje se da se bere samo mlade čvrste primjerke, jer stariji upiju dosta vlage pa su vrlo mekani.
Klobuk ima promjer 5 – 12 cm i smeđe je boje. Stručak je dug 7 – 20 cm, bijele boje sa smeđim ili crnim ljuskama. Pore su smeđe. Meso je bijelo i miriše ugodno. Otisak spora je smeđ. Raste obično ispod breze. Sezona mu je od ljeta do kasne jeseni.


Đordana (blagva) lat. Amanita Caesarea

 

dordana 12 dordana2

https://www.plantea.com.hr/blagva/

 

U Crvenoj knjizi gljiva Hrvatske vodi se kao ugrožena i strogo je zaštićena vrsta.
Klobuk blagve je narančastocrvene boje veličine od 6 do 20 cm. Ispod klobuka su listići žute boje, gusti. Stručak je veličine od 5 do 14 cm, također žute boje, a pri dnu ima blago zadebljanje.
Ispod klobuka se nalazi vjenčić naglašeno narebran. Dok je mlada, obavijena je u debeo bijeli ovoj koji kasnije ostaje pri dnu gljive.
Blagva raste u toplijim predjelima, na svjetlu po šumskim čistinama. Sezona joj je od ljeta do kasne jeseni.

 

Bijeli tartuf lat. Tuber magnatum

tartuf 1  tartuf2

https://healing-mushrooms.net/tuber-magnatum/
https://www.trufamania.com/Tuber%20magnatum%20English.htm

 

Pronaći ovu gljivu je vjerovatno zgoditak za svakog berača gljiva. Najtraženiji od svih tartufa pronalazi se u vrlo ograničenom području. Za njihov pronalazak, potrebni su za to obučeni psi.
Plodište je obično promjera 5 – 12 cm, iako se povremeno pronalaze i veći primjerci, veličine teniske loptice. Nepravilnog je oblika i žućkasto – smeđe boje. Moglo bi se reći da se po boji i veličini ne razlikuje od mladog krumpira. Unutrašnjost je mramorizirana u crvenkasto – smeđoj nijansi. Miris je osebujan, vrlo jak.
Pronalazimo ga odmah ispod površine tla, u miješanim šumama na mahovinastom tlu. Sezona mu je od jeseni preko zime do ranog proljeća.

 

Ljetni tartuf lat. Tuber aestivum

 

ljetni tartuf1 ljetni tartuf2

https://www.trufamania.com/Tuber%20aestivum%20English.htm

 

Ljetni tartufi rastu u mnogo većem broju nego što ljudi misle, vrlo ih je teško pronaći jer rastu ispod tla.
Plodište je promjera 2 – 10 cm. Nepravilnog je oblika, pomalo nalik na kuglu prekrivenu mnoštvom sićušnih crnih izraslina. Crno-smeđe je boje. Kad se prereže poprijeko, vidi se mramorizirana crveno-smeđa unutrašnjost. Miris je vrlo ugodan, a okus po orasima.
Ljetni tartuf voli vapnenasto tlo i može ga se naći u tlu blizu bukve i rjeđe blizu pitomog kestena i zimzelenog hrasta. Sezona mu je od kasnog ljeta do jeseni.

 

Zabavni sadržaji online

Gljive – memory
https://matchthememory.com/inherit_gljive_mushrooms_iptpo

 

Gljiva na stablu – puzle
https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=0e2fc2916e57

 

Myriostoma coliforme – puzle
https://www.jigsawplanet.com/?rc=play&pid=3ed52fc1162f