srdelafest 1U četvrtak 23.2.2017. godine u sklopu Međunarodnog sajma prehrane, pića i opreme za turizam „Promohotel“ u Poreču, održana je konferencija „Upravljanje gastronomskim manifestacijama u Istri – izazovi i prilike“. Na konferenciji su predstavljeni rezultati istraživanja analize odabranih gastronomskih manifestacija i percepcije Istre kao gourmet destinacije provedenog pod vodstvom dr.sc. Klare Trošt Lesić, znanstvene suradnice s porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam.

 

 

Organizator konferencije je Upravni odjel za turizam Istarske županije koji je ujedno i pokretač i provoditelj niza aktivnosti s ciljem kvalitetnog i sustavnog upravljanja turističkim manifestacijama u Istri.

 

Cilj analize odabranih gastronomskih manifestacija u Istri bio je dobiti uvid u stanje gastronomskih manifestacija i zadovoljstvo posjetitelja i izlagača na manifestacijama, te mišljenje i zadovoljstvo lokalnog stanovništva. Na temelju istraživanja identificirano je pet najčešćih izazova u organizaciji manifestacija, koji se odnose na gastronomske manifestacije, ali i ostale vrste manifestacija.

 

Prvi dio istraživanja obuhvatio je analizu 22 odabrane gastronomske manifestacije na području Istre koje imaju dugogodišnju tradiciju održavanja, nude autohtona a ponegdje i zaboravljena  jela istarske kuhinje te prikazuju tradicionalan način pripreme (peke, štednjak na drva, krušna peć). Odabrane manifestacije analizirane su anketiranjem posjetitelja (domaćih i stranih), izlagača i lokalnog stanovništva. Ukupno je prikupljeno 1.623 anketa. Drugi dio istraživanja o analizi percepcije Istre kao gourmet destinacije provedeno je anketiranje hotelskih gostiju u sedam turističkih destinacija Istre u hotelima sa tri i četiri zvjezdice, te analizom šest promotivnih gastronomskih akcija koje se održavaju u Istri u pred i posezoni. Ukupno je prikupljeno dodatnih 1.008 anketa i provedeno 57 intervjua s  vlasnicima restorana uključenih u promotivne gastronomske akcije.

 

GLAS ISTRE - 10.03.2017.

2017-03-10-00-02-50