Ispis
Hitova: 4925

RAST ISTRE LOGOU okviru radnog paketa 5, IPA/EFRR SLO-HR 2007-2013 projekta RAST ISTRE u petak, 23. svibnja 2014. u Obrtničkom domu u Poreču održan je stručni seminar "Revitalizacija voćnih vrsta u Istri". Uvodnim predavanjem projekt je predstavila voditeljica prof.dr.sc. Nataša Poklar Ulrih s Biotehničkog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani, a predavanja o manje zastupljenim voćnim vrstama šipku, žižuli, bademu, planici i običnom kopriviću (ladonji) održali su stručnjaci Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča, dr.sc. Sara Godena, dr.sc. Marin Krapac i Elvino Šetić, dipl.ing.agr., Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, dr.sc. Mira Radunić, te Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Rijeci dr.sc. Željko Prgomet.

 OP SI-HR multiling

 

 

 Za podsjetnik ciljevi projekta RAST ISTRE su:

  1. Utvrditi lokacije gdje u prirodi (područje Istre) raste drveće/grmlje žižule i šipka. Morfološki opisati svojstva tih stabala i okarakterizirati ih na razini genetskog materijala (DNK).
  2. Utvrditi sadržaj biološko značajnih molekula (npr. prehrambena vrijednost, vitamini, antioksidansi) u plodovima žižule, šipka, badema, običnog koprivića i planike koje rastu na području Istre.
  3. Zasaditi nasad šipka na području hrvatske Istre i nasad žižule na području slovenske Istre. Nasadi će biti temelj za proučavanje tih voćaka i značajno pridonijeti količini prozvedenog voća u Istri.
  4. Promocija proizvoda (marmelada, ocat, rakija, sok) manje zastupljenih voćnih vrsta na sajmovima i turističkim manifestacijama te podjela sadnica žižule i šipka zainteresiranim pojedincima.
  5. Edukacije o agronomskoj praksi, prehrambenoj i uporabnoj vrijednosti manje zastupljenih voćnih vrsta u okviru seminara, radionica i predavanja.
  6. Povezivanje kulture i očuvanje prirodne baštine kroz umjetničke kolonije i ex-tempore na temu manje zastupljenih voćnih vrsta.

 SRI1SRI2SRI3