Ispis
Hitova: 4369

Jadr forumMU 2014U petak 06. 06. 2014. U Biogradu na Moru održano je prvo zasjedanje Jadranskog foruma senzorskih analitičara maslinovog ulja. Forum senzorskih analitičara maslinovog ulja zamišljen je da bude međunarodno udruženje službenih i profesionalnih panela iz regije. Na ovom prvom sastanku Foruma, Institut za poljoprivredu i turizam predstavljala je Marina Lukić, dipl.ing., voditeljica Prehrambeno – biotehnološkog laboratorija kroz prezentaciju naslovljenu „Službeni paneli – postupak provođenja službenih kontrola djevičanskih maslinovih ulja“.

 

 
Inicijator Foruma i organizator ovog zasjedanja je Agroekološka udruga dalmatinskih maslinara Orkula iz Biograda na Moru, odnosno glavni tajnik udruge, gospodin Budimir Galić dipl. iur. Cilj Foruma je okupljanje i ustrojstvo nacionalne i makro regionalne udruge senzorskih analitičara maslinovog ulja.
 
Na ovom zasjedanju bilo je prisutno ukupno 18 osoba, predstavnici pet od ukupno sedam profesionalnih panela koji se nalaze na Listi profesionalnih panela Ministarstva poljoprivrede Republike Hrvatske, te predstavnici panela iz Slovenije i Crne Gore. Panel Instituta za poljoprivredu i turizam, osim što je na listi profesionalnih panela RH, također je ovlašten kao službeni panel za provođenje senzorskog ocjenjivanja djevičanskih maslinovih ulja kao dijela postupka provođenja službenih kontrola maslinovih ulja prisutnih na hrvatskom tržištu. Na ovom prvom zasjedanju Foruma je između ostalog utvrđeno da je suradnja među panelima i stručnjacima iz područja senzorske analize djevičanskih maslinovih uljana ovoj regiji potrebna te da su osnivanje i nastavak rada Jadranskog foruma senzorskih analitičara maslinovog ulja opravdani.