Suma 1Institut se drugu godinu zaredom uključuje u manifestaciju “Tjedan botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske“ koja se u cijeloj Hrvatskojorganizira pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva poljoprivrede i Državnog zavoda za zaštitu prirode.

Danas (ponedjeljak, 12.05.2014.) svečanim otvaranjem poučne staze otvoren je i 4. Tjedan botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske u Poreču. Sadržaj staze i uređenje šume realizirali su Institut za poljoprivredu i turizam u suradnji s Gradom Porečom, Zdravim Gradom Poreč, TZ Poreč, Hrvatskim šumama d.o.o., Uslugom Poreč d.o.o., Zavičajnim muzejom Poreštine i JU Natura Histrica. Stazu je otvorio gradonačelnik Poreča.

Veseloj manifestaciji nazočili su gradonačelnik Poreča Edi Štifanić, dogradonačelnica Poreča i ravnateljica Zdravog grada Nataša Basanić Čuš, ravnateljica dječjeg vrtića Radost Divna Radola, ravnatelj OŠ Poreč Edi Zarli, ravnatelj SŠ Mate Balote Krešimir Bronić, ravnateljica Zavičajnog muzeja Poreštine Elena Uljančić Vekić, predstavnici javne ustanove Natura Histrica i brojna djeca predškolskog i školskog uzrasta sa tetama i profesoricama.

Putokaz stazePoučna staza duga je 300 metara i vijuga šumom, na njoj ima 5 edukativnih točaka. Na svakoj od njih prigodna je tematska tabela (povijest lokacije, gromovi, vegetativni organi biljaka, pelud i kukci), klupa i ostali sadržaji.

Na stazi su dobrodošli svi dobronamjerni posjetitelji, a posebno djeca. Ona je rekreativnog karaktera, ali i edukativnog. Pozivamo djecu predškolskog uzrasta da provode slobodno vrijeme na stazi i u šumi, a oni školskog uzrasta mogu i dio obrazovnog programa obaviti u prirodi.Tabele su napisane na 3 jezika te ih stoga mogu čitati i strani posjetitelji.

Tom prilikom objavili smo i rezultate Natječaja za najbolji likovni rad na temu „Čarobni vrt“ za porečke vrtiće. Na natječaj je pristiglo ukupno 15 grupnih likovnih radova iz više vrtića. Sve grupe-sudionici nagrađeni su paketima s prigodnim sadržajem (posteri orhideja, knjižice o prirodi, bomboni, keksi i živa biljčica o kojoj se moraju brinuti. Proglašena su i tri najbolja rada. Svi radovi će tijekom trajanja manifestacije biti izloženi u prizemlju Zavičajnog muzeja Poreštine (Dekumanova 9, Poreč) od ponedjeljka (12.5.) do petka (16.5) od 10-13h.

Suma 6Suma 7Suma 8Suma 9Suma 10Suma 11

Suma 2Suma 3Suma 4Suma 5