Alga Mentori i ucenici 2Poreč nije Poreč bez svog najvažnijeg resursa – lijepog i čistog mora. Prošlo ljeto uočena je prvi put oko Poreča invazivna alga grozdasta kaulerpa koja potencijalno ugrožava naš morski ekosustav. Tematika kaulerpe nije zasad prepoznata od lokalnih institucija kao gorući problem, no učenici 7c razreda OŠ Poreč potaknuti idejom mentora prof. Vesne Banovac Kuča i dr.sc. Barbare Sladonja iz Instituta za poljoprivredu i turizam prepoznali su važnost problematike i odlučili pokrenuti aktivnosti u smjeru praćenja razvoja i rješavanja problema širenja alge. Voditeljica projekta je učenica 7c Vanesa Tadić.

 

Grozdasta kaulerpaCaulerpa racemosa (grozdasta kaulerpa) je invazivna alga porijeklom iz tropskih i umjereno toplih mora. Spada među najopasnije strane invazivne vrste u Sredozemlju, gdje je prvi puta zabilježena ranih 90-ih godina uzduž libijske obale. Vjerojatno je došla brodovima iz Crvenog mora. Brzo se širila, a u Jadranu je prvi puta zabilježena 2000 godine u Dalmaciji. U Istri je do ljeta 2013. nađena na nekoliko lokaliteta: Medulin, Brijuni i Vrsar koji je dosad bio najsjevernija zabilježena točka. U porečkom podmorju prvi je puta nađena u ljeto 2013 i to od strane učenika naše škole s roditeljima. To je zasad najsjevernija lokacija na svijetu na kojoj je nađena ova alga, a zanimljivo je da je ovdje prisutna i na vrlo malim dubinama, čak i u zoni plime i oseke što je čini pogodnom za provođenje istraživanja zimi. Ona ugrožava naše autohtone vrste i svojim širenjem prijeti promjenom morskog ekosustava.

 

Učenici OŠ Poreč prijavili su projekt pod nazivom „Praćenje invazivne alge Caulerperacemose oko Poreča“ na nagradni natječaj MALI EKOLOZI – VELIKE NAGRADE! koji je u studenom 2013. godine raspisala Udruga Bioteka u suradnji s Emmezetom. Prošli su prvi krug selekcije i zajedno s drugim Osnovnim školama iz cijele Hrvatske ušli u drugi krug natjecanja. Završni rad s rezultatima projekta moraju napisati do mjeseca svibnja, a rezultati natječaja bit će objavljeni u lipnju. Najbolje plasirani projekti osvojit će vrijedne nagrade koje će poslužiti za kvalitetniji obrazovni i stručni rad.

U realizaciju projekta uključeni su svi učenici 7c razreda OŠ Poreč. Cijele zime uz pomoć svojih mentora i roditelja obilazili su, snimali i pratili populaciju kaulerpe kod hotela Parentium. Pretpostavka je bila da će se populacija kaulerpe tijekom zime smanjiti i/ili potpuno nestati uslijed osjetljivosti na niske temperature. Na terenu je uočeno smanjivanje populacije skoro do nestanka, no vjerojatno zbog tople zime nije potpuno nestala i dalje se očekuje njena ponovna regeneracija. Osim terenskog rada učenici su i kontaktirali poznavatelje podmorja i sakupljaju podatke o lokacijama kaulerpe oko Poreča, surađuju sa stručnjacima iz tog područja (Institut za poljoprivredu i turizam u Poreču i CIM u Rovinju) te cijele zime sakupljaju podatke o temperaturi mora i zraka u Poreču.

Konačni cilj projekta je upoznavanje javnosti s problemom širenja grozdaste kaulerpe, no aktivnosti ne prestaju s krajem ovog projekta. Slijedeće ljeto planiramo organizirati i praćenje pod vodom putem ronjenja na dah, a vjerujemo da će naše aktivnosti pomoći praćenju invazivne alge što će omogućiti daljnje kvalitetnije aktivnosti radi smanjenja negativnih učinaka njezinog širenja te u suradnji sa lokalnom zajednicom iznaći najbolje rješenje. To je važno s biološkog, ali gospodarskog odnosno turističkog aspekta.

 

Ukoliko netko ima informacije o grozdastoj kaulerpi i želi doprinijeti projektu na bilo koji način molimo da se javi u tajništvo OŠ Poreč (Tel. 432 355) ili u Institut za poljoprivredu i turizam (Tel. 408 304).