Ispis
Hitova: 5054

Nikolina Mara 2014Vinarski laboratorij Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču ostvario je tijekom 2012. i 2013. godine iznimne rezultate u sklopu sudjelovanja u međunarodnom programu ispitivanja osposobljenosti laboratorija u području fizikalno-kemijskih analiza vina. Na osnovi postotka točnih rezultata, Vinarski laboratorij podijelio je 20. mjesto od ukupno 169 europskih i svjetskih laboratorija s točnošću od 97%! Uspjeh je tim veći kada se uzme u obzir da je u najvažnijim kategorijama crnog i bijelog vina točnost Vinarskog laboratorija Instituta bila 98, odnosno čak 100%.

Program ispitivanja osposobljenosti, koji je u osnovi usporedba rezultata različitih laboratorija i točnih vrijednosti, organizira BIPEA (Gennevilliers, Francuska), tvrtka akreditirana za organizaciju usporedbi laboratorija prema normi NF EN ISO/CEI 17043,te najpoznatija i najpriznatija takva organizacija u Europi. Vinarski laboratorij sudjeluje u programima BIPEA-e već 7 godina. Dvadeseto mjesto ostvareno je u posljednjoj shemi 2012./2013. u kojoj je u Vinarskom laboratoriju analizirano 248 fizikalno-kemijskih parametara u 18 uzoraka vina koje je poslala BIPEA. Od ukupno 169 laboratorija sudionika, najviše ih je bilo iz Francuske (74), zatim Španjolske (32), Portugala (14) i Italije (9), a interesantno je spomenuti i sudjelovanje neeuropskih laboratorija iz vinarskih zemalja kao što su Čile i SAD.

Podsjećamo da je tijekom 2012. i 2013. godine Vinarski laboratorij Instituta sudjelovao u projektu IPA 2011 - Infrastruktura kvalitete u zapadnom Balkanu i Turskoj, odnosno u dijelu projekta koji se odnosi na ispitivanje osposobljenosti laboratorija, kao pilot-laboratorij (tzv. laboratorij mentor) za analize vina. Zadaća Vinarskog laboratorija, koju je uspješno ispunio, bila je organizirati i provesti međulaboratorijsku usporedbu odabranih laboratorija za analizu vina iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Makedonije, Crne Gore i Kosova, i to u svrhu njihove edukacije radi poboljšanja sveukupne infrastrukture kvalitete na tržištu vina tih zemalja u razdoblju pred pristupanje pregovorima s EU. Uz brojne partnere, projekt je ostvaren pod pokroviteljstvom i sredstvima Sveučilišta u Ljubljani, CEN-a, EFTA-e i EU.

Za detaljnije podatke pogledajte - Prezentaciju rezultata iz područja analize vina

Uz konstantno održavanje akreditacije prema normi HRN EN ISO/IEC 17025, navedeni uspjesi i postignuća još jedna su nezavisna potvrda kvalitete rezultata Vinarskog laboratorija.

Na fotografiji: Analitičarke vinarskog laboratorija Marica Stranić i Nikolina Jadrejčić