Turizam 110.12.2012. u hotelu „Diamant“ u Poreču Institut za poljoprivredu i turizam potpisao je tripartitni Ugovor o znanstveno stručnoj i poslovnoj suradnji sa Upravnim odjelom za turizam Istarske županije i sa Turističkom zajednicom Istarske županije, čime je postao djelom sustava praćenja kvalitete rasta i razvoja istarskog turizma.

 

Značajno je napomenuti da će Institut odnosno Zavod za turizam ovim ugovorom postati konstantni pratitelj tim važnim javnim institucijama istarskog turizma, posebice na polju obuhvata sljedećih aktivnosti:

- Praćenja trenda turističke potražnje Istre (motivi dolaska, ostvarena očekivanja i dr.),

- analize i razvoja turističke ponude Istre s ciljem zadovoljavanja potreba i očekivanja turista, te iznalaženja mogućnosti produženja turističke sezone sukladno novim i postojećim programima selektivnih oblika turizma u Istri,

- analize i praćenja turističke potrošnje u Istri (koristeći 4 uobičajene metode, anketne, NBH, sezonskih oscilacija, statističke) u svrhu dobivanja satelitske bilance destinacije,

- istraživanja i statističkih mjerenja bitnih za unapređenje razvoja gastronomske ponude Istre,

-
istraživanja i statističkih mjerenja bitnih za unapređenje razvoja turizma na ruralnom i na nerazvijenim područjima Istre.

Turizam 2Značaj ovog ugovora potvrđuje činjenica da je potpisan tijekom, za turizam, važnih manifestacija u našoj županiji, a to su Godišnja skupština turističkih zajednica Istarske županije te dodjela županijske turističke nagrade „Zlatna koza – Capra d'oro“ za 2012. godinu.