Sabatina 2012 6U organizaciji Zadružnog saveza Dalmacije, u Bolu na Braču je proteklog tjedna od 15. do 17. studenog 2012. održana 22. Međunarodna manifestacija vinara i vinogradara – „Sabatina 2012“, koja se tradicionalno održava svake godine u mjesecu studenom kao svečanost završetka berbe grožđa. Ova prestižna manifestacija vinara i vinogradara i ove je godine održana pod visokim pokroviteljstvom predsjednika RH dr. sc. Ive Josipovića, zatim pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva poduzetništva i obrta, Ministarstva turizma, te Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije, Hrvatske banke za obnovu i razvitak, Hrvatske poljoprivredne komore, Hrvatske gospodarske komore i Hrvatskog saveza zadruga.

Sabatina 2012 3Naš Institut je kao i svakoj prethodnoj „Sabatini“ bio suorganizator skupa, te su u naše ime na samoj manifestaciji sudjelovali dr.sc. Marijan Bubola, dr.sc. Đordano Peršurić, Danijela Petrušić, dipl.ing.agr., Zoran Užila dipl.ing.agr. i Tomislav Plavša dipl.ing.agr.

Uz brojne prezentacije najnovijih dostignuća u vinarstvu i vinogradarstvu na samoj svečanosti otvorenja ovogodišnje Sabatine i ove su godine tradicionalno dodijeljena priznanja najboljima u struci i proglašena su najbolja vina i pića u više kategorija. Uz proglašenje ovogodišnjih pobjednika tijekom skupa organizirane su vođene degustacije, znanstveno – stručna predavanja i stručne ekskurzije u vinske podrume na otoku Barču kod obitelji Senjković iz Nerežišća i u podrum tvrtke Jako vino d.o.o. u prostorima Prve dalmatinske vinarske zadruge u Bolu.

U ime našeg Instituta održana su sljedeća tri predavanja:
 
Dr.sc. Marijan Bubola predavanje naslova:
„Utjecaj prorjeđivanja rodnih mladica i grozdova na fenolni sastav mošta i vina Malvazije istarske i Chardonnaya“
 
Dr.sc. Đordano Peršurić, predavanje naslova:
„Problematika suše u vinogradima na primjeru Istre u 2012. godini“
 
Tomislav Plavša, dipl.ing.agr., predavanje naslova:
„Utjecaj tipa bentonita na kakvoću vina Malvazije istarske“
 
Više o samom događanju pogledajte na stranici Zadružnog saveza Dalmacije