Ispis
Hitova: 5580

Barbara naslovnica knjiga 2012Ovih dana objavljena je knjiga koju je uredila znanstvenica Instituta za poljoprivredu i turizam, dr.sc. Barbara Sladonja, naslova - „Aquaculture and the Environment: A Shared Destiny“, odnosno „Akvakultura i okoliš: Zajednička sudbina“. Knjiga je objavljena je pod okriljem izdavačke kuće „InTech“ iz Rijeke. Ova jedinstvena knjiga na koja se pojavila na našem tržištu sadrži znanstvene radove autora iz cijelog svijeta koji na izvrstan način sintetiziraju problematiku akvakulture u prirodnom okolišu.

 


Knjiga je podijeljena u tri dijela. Prvi dio sadrži pet poglavlja o osjetljivim ekosistemima kao što su mangrove, lagune i koraljni grebeni. U radovima objavljenim u ovom djelu knjige raspravlja se uz konkretne analize o problematici utjecaja akvakulture na takve ekosisteme i o održivom razvoju. Primjeri su iz SAD-a, Meksika, Kine i Filipina.

U ovom djelu knjige se nalazi i rad urednice knjige dr.sc. Barbare Sladonja napisan sa kolegama iz Italije. Rad govori o utjecaju introduciranog školjkaša Filipinske kapice (Tapes philippinarum) koja se uzgaja u Laguni Marano i Grado na Domaću kapicu (Tapes decussatus) i morski ekosistem lagune općenito. 
 
Drugi dio knjige u kojem se nalaze radovi autora iz Španjolske, Meksika i SAD-a posvećen je kvaliteti vode i upravljanju / gospodarenju vodom.

tapes

 

Treći dio knjige obuhvaća radove o metalima u vodi, te jedan rad poticajno poučnog gospodarskog sadržaja s tematikom akvakulture u Čileu, koja je prošla vrlo naglu razvojnu etapu iza koje je slijedio veliki pad u proizvodnji. Rad je direktno oslonjen na razvoj modela za oporavak i uspostavu održivog modela upravljanja prirodnim resursima u područjima na kojima se razvija akvakultura kao gospodarska djelatnost.

Ovu knjigu kao izvrsno znanstveno i stručno štivo, preporučujemo svima koji se bave ili koji se imaju namjeru baviti akvakulturom.

Za dodatne informacije o knjizi možete se obratiti direktno doktorici Sladonja na e-mail: barbara@iptpo.hr

Kompletna knjiga dr. sc. Barbare Sladonje može se pročitati i/ili preuzeti u ZIP PDF formatu besplatno stranica ove izdavačka kuće.

Više o ovoj izdavačkoj kući