Logo MTI BijeliU sklopu Istria Gourmet festivala koji prati umaški ATP Croatia Open, 20.srpnja održana je vinska radionica „Degustacija različitih stilova vina Malvazije istarske“, u organizaciji Udruge vinogradara i vinara Istre – Vinistra, partnera na projekta Putevima Malvazije istarske – Malvasia TourIstra. U sklopu radionice posjetitelji su imali prilike kušati različite stilove vina Malvazija istarskih vinara koji sudjeluju na projektu, kao što su svježa, mlada vina Malvazije; zrela, odležala vina Malvazije, desertno vino proizvedeno od prosušenog grožđa Malvazije, te vino Malvazije proizvedeno tradicionalnom tehnologijom proizvodnje.

Program radionice vodili su Sandi Paris, podpredsjednik Hrvatskog sommelier kluba, te dr.sc. Sanja Radeka, s porečkog Instituta za poljoprivredu i turizam voditeljica projekta Malvasia TourIstra. Cilj ove radionice je pokazati kako svojstva vina Malvazije istarske i njene posebnosti izdižu Malvaziju istarsku u proizvod s velikim turističkim potencijalom, te pokazati njezin značaj u formiranju kvalitetne baze za izgradnju prepoznatljivog integralnog turističkog i eno-gastronomskog proizvoda Istre kao prekogranične turističke destinacije.

Više o radionici i projektu Malvasia TourIstra

 

Logo MTI BijeliTridesetak vinara, enologa i znanstvenika iz Hrvatske i Slovenije u periodu 9.-11. srpnja bili su na studijskom putovanju u austrijskim pokrajinama Štajerskoj i Gradišće kako bi posjetili njihove vinske ceste i podrume. Riječ je o putovanju dobre prakse u sklopu europskog projekta Putevima Malvazije istarske – Malvasia TourIstra s ciljem upoznavanja dobre prakse u susjedstvu odnosno upoznavanje primjera vrlo dobro razvijenog vinskog turizma u relevantnim članicama EU i njegovog apliciranja u prekograničnom HRO-SLO području čemu ovaj projekt teži.

combined logo MED - reduced versionInstitut za poljoprivredu i turizam u Poreču dobio je u partnerstvu s još 4 europske države iz mediteranskog bazena vrlo značajan projekt bitan za još bolje pozicioniranje turizma u Istri. Ime projekta je „Models of Integrated TOurism in the MEDiterranean - MITOMED“ i odobren je za financiranje u sklopu Transnacionalnog programa MEDITERAN (MED)

diploma12.06.2014. dr.sc. Ana Težak Damijanić obranila je doktorsku disertaciju naslova "Zdrav životni stil - odrednica vrijednosti za potrošače na turističkom tržištu". Doktorska disertacija obranjena je pred stručnim povjerenstvom u sastavu:

 

1. Prof.dr.sc. Ivan Mencer, redoviti profesor Ekonomskog fakulteta u Rijeci - predsjednik
2. dr.sc. Bruno Grbac, redoviti profesor Ekonomskog fakulteta u Rijeci, mentor - član
3. dr.sc. Marcel Meler, redoviti profesor Ekonomskog fakulteta u Osijeku, mentor - član
 
Za više informacija o ovom zanimljivom doktoratu možete kontaktirati dr.sc. Anu Težak Damijanić

Robin17.06.2014. u Institutu Robin Smith održala je prezentaciju dvogodišnjeg terenskog istraživanja koje je provela na području Bujštine u sklopu istraživanja za potrebe izrade doktorata (PhD) na University of Oxford. Kolegica Robin je posljednje dvije godine,u okviru mobilnosti studenata, bila vanjski suradnik Instituta. Kolegica je odradila veliki dio posla i želimo joj puno uspjeha u dovršetku ovog projekata.

Jadr forumMU 2014U petak 06. 06. 2014. U Biogradu na Moru održano je prvo zasjedanje Jadranskog foruma senzorskih analitičara maslinovog ulja. Forum senzorskih analitičara maslinovog ulja zamišljen je da bude međunarodno udruženje službenih i profesionalnih panela iz regije. Na ovom prvom sastanku Foruma, Institut za poljoprivredu i turizam predstavljala je Marina Lukić, dipl.ing., voditeljica Prehrambeno – biotehnološkog laboratorija kroz prezentaciju naslovljenu „Službeni paneli – postupak provođenja službenih kontrola djevičanskih maslinovih ulja“.

 

RAST ISTRE LOGOU okviru radnog paketa 5, IPA/EFRR SLO-HR 2007-2013 projekta RAST ISTRE u petak, 23. svibnja 2014. u Obrtničkom domu u Poreču održan je stručni seminar "Revitalizacija voćnih vrsta u Istri". Uvodnim predavanjem projekt je predstavila voditeljica prof.dr.sc. Nataša Poklar Ulrih s Biotehničkog fakulteta Sveučilišta u Ljubljani, a predavanja o manje zastupljenim voćnim vrstama šipku, žižuli, bademu, planici i običnom kopriviću (ladonji) održali su stručnjaci Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča, dr.sc. Sara Godena, dr.sc. Marin Krapac i Elvino Šetić, dipl.ing.agr., Instituta za jadranske kulture i melioraciju krša iz Splita, dr.sc. Mira Radunić, te Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Rijeci dr.sc. Željko Prgomet.

LOGO ciooalogo Sara 2014Od 4. do 5. lipnja 2014. godine prvi put je u Kopenhagenu (Danska) održana izložba ekstra djevičanskih maslinovih ulja Copenhagen International Olive Oil Awards (CIOOA). U međunarodnom panelu bilo je ukupno 11 članova iz 6 zemalja (Italija, Španjolska, Grčka, Hrvatska, Slovenija i Japan) na čelu s voditeljem panela, Gino Cellettijem. Među članovima panela bila je dr. sc. Sara Godena iz našeg Instituta za poljoprivredu i turizam, ujedno i prošlogodišnja ocjenjivačica i članica međunarodnog panela NYIOOC.

ZADAR 2014 230.05.2014. Institut za poljoprivredu i turizam posjetilo je izaslanstvo Zadarskog sveučilišta Odjela za ekonomiju.

Cilj posjeta bio je upoznati djelovanje i rad naše institucije koja je poznata po dugogodišnjoj tradiciji znanstvenog i stručnog rada, te otvoriti mogućnosti za zajedničku suradnju koja bi bila u obostranom interesu. Odjel za ekonomiju Sveučilišta u Zadru i njegovo znanstveno nastavno osoblje osobito su zainteresirani za suradnju s našim Zavodom za turizam.

LOGO Hr kem drustvoPredavanje našeg istaknutog stručnjaka, fizičara i renomiranog znanstvenika dr.sc. Gorana Zgrablića pod naslovom „Sve što može poći po zlu u fotoizomerizacijikromoforeretinala“, održati će se u utorak, 27. svibnja 2014. godine u velikoj sali Instituta za poljoprivredu i turizam (Karla Huguesa 8, Poreč) s početkom u 13.30 sati.

Predavanje se organizira u sklopu redovitog kolokvija Hrvatskog kemijskog društva – podružnice Pula.

Predavanje je otvoreno i svi su dobrodošli !

Više o predavaču i temi

Iowa 2014U subotu, 17. svibnja 2014. Institut za poljoprivredu i turizam, Poreč posjetili su profesori i studenti s Iowa State University (College of Agriculture and Life Sciences, Ames, IA), zatim Poljoprivrednog fakulteta Sveučilišta u Beogradu i profesorice s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

 

Suma 1Institut se drugu godinu zaredom uključuje u manifestaciju “Tjedan botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske“ koja se u cijeloj Hrvatskojorganizira pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva poljoprivrede i Državnog zavoda za zaštitu prirode.

Danas (ponedjeljak, 12.05.2014.) svečanim otvaranjem poučne staze otvoren je i 4. Tjedan botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske u Poreču. Sadržaj staze i uređenje šume realizirali su Institut za poljoprivredu i turizam u suradnji s Gradom Porečom, Zdravim Gradom Poreč, TZ Poreč, Hrvatskim šumama d.o.o., Uslugom Poreč d.o.o., Zavičajnim muzejom Poreštine i JU Natura Histrica. Stazu je otvorio gradonačelnik Poreča.

Potkategorije