grozdInstitut za poljoprivredu i turizam u suradnji sa Zavodom za zaštitu bilja (Hrvatski centar za poljoprivredu, hranu i selo) i Udrugom Vinistra poziva vas na predavanja na temu pojave i sprječavanja daljnjeg širenja zlatne žutice vinove loze u Istri.

Ova zanimljiva i prije svega, vrlo korisna predavanja održati će se u četvrtak, 26.03.2015. godine s početkom u 11:00 sati u Obrtničkom domu u Poreču.

Ulaz na predavanja je slobodan svim zainteresiranim vinarima i vinogradarima.

AtomizerInstitut u suradnji s tvrtkom Fitopromet iz Zagreba Institut za poljoprivredu i turizam vršiti će pregled uređaja za primjenu pesticida koji će se provoditi sukladno Pravilniku o uspostavi akcijskog okvira za postizanje održive uporabe pesticida (NN 142/2012), po kojem uređaji za primjenu pesticida koje koriste profesionalni korisnici podliježu redovitom pregledu. Svi uređaji stariji od 1995. godine moraju biti pregledani već u ovom razdoblju, oni starosti od 1995. godine do danas najkasnije do 26.11.2016. dok uređaji proizvedeni od nakon 2013. moraju biti pregledani barem jednom u pet godina od dana kupnje. Pregledi će se obavljati na područjima jedinica lokalne samouprave a čemu će svi obveznici pregleda uređaja za primjenu pesticida biti obaviješteni putem medija i osobno putem kontakata ostavljenih u prijavi. Više o cijeloj problematici pročitajte u nastavku, a za kontrolu Vešeg uređaja za primjenu pesticida ispunite PRIJAVNICU

RAST Istre 2Pozivamo sve zainteresirane na radionicu u sklopu projekta Očuvanje prirodne baštine - revitalizacija voćnih vrsta karakterističnih za područje Istre RAST ISTRE u organizaciji Instituta za poljoprivredu i turizam, Poreč koja će se održati 26. i 27. ožujka 2015. povodom sadnje i otvorenja nasada šipka (Punica granatum L.) s početkom u 16:00 sati u dvorani prostorije Zajednice Talijana u Vižinadi.

Raspored predavanja i događanja pogledajte na PROGRAMU RADIONICE

Više o projektu pročitajte na web stranici projekta RAST ISTRE

LOGO OSIPPPITU sklopu IPA/EFRR projekta Organizacija sustava izravne prodaje poljoprivrednih proizvoda korištenjem internet tehnologije - OSIPPPIT tijekom mjeseca ožujka organizirati će se radionice za poljoprivredne proizvođače za korištenje WEB aplikacije „Domaća web tržnica“

 

LOGO MITOMEDNa Sveučilištu u Gironi (Španjolska) 15. i 16. 01. ove godine održan je 2. sastanak partnera na projektu „Models of Integrated TOurism in the MEDiterranean - MITOMED“. Sastanku su prisustvovali predstavnici Regije Toskana (Department of Tourism Promotion and Development), Italija, vodeći partneri, CNR-IBIMET (Italija), Sveučilišta u Gironi (Španjolska), ANETEL (Cipar) putem skype-a, NECSTouR-a te dr.sc. Danijela Poljuha i dr.sc. Kristina Brščić ispred Instituta za poljoprivredu i turizam.

Zlatna zutica MarijanPročitajte još jedan zanimljiv i koristan članak vinogradara s našeg Instituta, koji je izašao u Glasu Istre 29.01.2015. Dr.sc. Marijan Bubola i Kristina Diklić mag.ing.agr. dali su osvrt na probleme u vinogradarstvu koji su povezani s pojavom zlatne žutice na području Istre. Više pročitajte u članku naslova "Zlatna žutica vinove loze potvrđena i na bujštini".

ioocOd 01.12.2014. g. Panel Instituta za poljoprivredu i turizam nalazi se na Listi panela za senzorsku analizu djevičanskog maslinovog ulja priznatih od IOC-a (International Olive Council, Međunarodno vijeće za masline). Međunarodno vijeće za masline je krovna institucija za masline i maslinovo ulje u svijetu te je ovo priznanje najveće postignuće koje panel može dobiti iz struke. Panel Instituta jedini je Panel za senzorsko ispitivanje maslinovog ulja u Hrvatskoj koji se nalazi na ovoj listi među 55 drugih laboratorija/panela iz zemalja članica IOC-a što to ga čini trenutačno najkompetentnijim panelom za senzorsko ocjenjivanje djevičanskih maslinovih ulja u Republici Hrvatskoj. Ovo vrijedno priznanje Institutu je dodjeljeno za period od 01.12.2014. - 30.11.2015.

 

Stara knjiga 1Institut je ponosan na svoju bogatu knjižnu građu. Knjižnica Instituta sadrži brojna stara sačuvana poznata djela, pogotovo iz prirodnih znanosti. Jedno takvo je i jedna od najpoznatijih zoologija svih vremena: Život životinja, Alfreda Edmunda Brehma. Mnogi posjeduju u kućnim bibliotekama jedno od njegovih brojnih izdanja. U knjižnici Instituta nalazi se svih 6 svezaka prvog izdanja na talijanskom jeziku objavljeno između 1869. i 1873. godine. Knjigu i njegova izdanja do danas u Hrvatskoj, Sloveniji i Italiji predstavili smo u časopisu Annales – Serie historia naturalis koji se izdaje u Kopru, Sloveniji.

 

 

Obavještavamo prijavljene korisnike (polaznike) tečaja da će se grupe odraditi u sljedećim terminima:
 
        1. Grupa - Općina Marčana 23/24. i 30/31.01.
        2. Grupa - Općina Pićan 16/17.01.i 30/31.01.
        3. Grupa - Općina Žminj 24/25.01.
        4. Grupa - Grad Poreč 23/24.01.
 
Svi prijavljeni polaznici telefonski će biti obavještani o pristupu nastavi, plaćanju i dodatno će se od njih zatražiti dodatne informacije bitne za upis. Svi koji se još nisu prijavili mogu prijavnicu preuzeti OVDJE

Grad MozaikaDruštvo za skrb i promicanje održivog korištenja kulturne baštine Poreč  darovalo je Institutu za poljoprivredu i turizam prekrasan mozaik, produkt ljetne kolonije izrade mozaika u Poreču, kojeg Društvo organizira već treću godinu. Mozaik je rad istarskog akademskog umjetnika Đanina Božića, a ravnatelju Instituta dr.sc. Deanu Banu ga je uručio predsjednik Društva, g. Dean Jovičević.

 

Pesticidi
Obavještavamo prijavljene korisnike (polaznike) tečaja da će se prve grupe odraditi u sljedećim terminima:
    1. Bale 06/07.12.2014.
    2. Rovinj – 12/13. i 19/20.12. 2014.
    3. Motovun 13/14.12.2014.
    4. Poreč  i Funtana - 19./20.12.2014.
Svi prijavljeni polaznici telefonski će biti obavještani o pristupu nastavi, plaćanju i dodatno će se od njih zatražiti dodatne informacije bitne za upis. Svi koji se još nisu prijavili mogu prijavnicu preuzeti OVDJE

Zlatna KozaU rovinjskom hotelu Lone, u petak, 12.12. 2014, održan je 9. Turistički forum Istre na čijem se radnom dijelu govorilo o korištenju novca iz EU fondova te kretanjima i trendovima u turizmu. Mlade znanstvenice Zavoda za turizam dr.sc. Klara Trošt Lesić i dr.sc. Marinela Dropulić Ružić, su na Forumu prezentirale temu „Difuzni hoteli kao promotori kulturnog turizma“.

Potkategorije