Tjedan botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske je završio. U petak su izvučena imena sretnih dobitnika nagradne igre koji su osvojili besplatnu analizu jednog uzorka (vina, rakije, maslinovog ulja ili tla).
Njihova imena su:

1. Mišel Simonović
2. Adriana Vidić
3. Elda Krivičić

Čestitamo sretnim dobitnicima!
 

Posjeta Tomo2Vodeći enolozi, vinari i profesori te djelatnici instituta iz segmenta vinogradarstva i vinarstva R. Srbije u suradnji s tvrtkom Lallemand i gospodinom Nenadom Maslekom 12.05.2015. boravili su na Institutu te se upoznali s djelatnostima Instituta, a poglavito radom na istraživačkim projektima vezanim uz proizvodnju vina autohtonih sorata vinove loze (Malvazija istarska, Teran i Muškat Ruža porečki).

Tijekom posjeta upriličena je i degustacija vina te se raspravljalo o potencijalu vina autohtonih sorti na međunarodnom tržištu. Također osvrnuli smo se i na tešku klimatološku 2014. godinu te kako smo kompenzirali negativne učinke klime koristeći enološke preparate.

nagradna-igra-250x250Od 11. – 15. svibnja 2015. godine na Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču odvija se obilježavanje 5. Tjedna botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske.

Tjedni program obuhvaća i nagradnu igru za sve korisnike usluga našega Instituta.

Svi koji žele sudjelovati prilikom donošenja uzoraka (vina, rakije, maslinovog ulja ili tla) dovoljno je ispuniti kupon i ostaviti kontakt broj, a nagrada uključuje besplatnu analizu jednog uzorka za troje sretnih dobitnika.

Izvlačenje i proglašenje biti će u petak 15. svibnja 2015. godine, a imena sretnih dobitnika moći ćete pronaći na internetskim stranicama Instituta.

Kaulerpa“Priroda” je najstariji časopis za popularizaciju bioloških znanosti u Hrvatskoj. Hrvatsko naravoslovno društvo je 1911. godine počelo izdavati časopis za popularizaciju prirodnih znanosti: "Priroda", koji izlazi bez prekida do danas. Popularni članci objavljuju se na hrvatskom jeziku, a godišnje izlazi 12 brojeva. Biolozi Instituta često objavljuju članke u „Prirodi“, a prisutni su i u oba zadnja broja s člancima koje možete pročitati u nastavku.

5 tjedan botanickih vrtovaInstitut se treću godinu zaredom uključuje u manifestaciju “Tjedan botaničkih vrtova i arboretuma Hrvatske“ koja se u cijeloj Hrvatskoj organizira pod pokroviteljstvom Ministarstva zaštite okoliša i prirode, Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstva poljoprivrede i Državnog zavoda za zaštitu prirode.

LOGO MITOMEDZavršna konferencija projekta „Models of Integrated TOurism in the MEDiterranean - MITOMED“ pod nazivom “Chalanges and Perspectives for Coastal and Maritime Tourism in Europe“ i COM&CAP Capitalisation Event ”Maritime and Coastal Sustainable Tourism, a Key for the Blue Growth” održat će se 12. i 13.05.2015. u Firenci.

 

Apopleksija 2Pročitajte još jedan zanimljiv i koristan članak o problemu sušenja maslina koji je trenutno jako aktualan na području Istre a koji je izašao u Glasu Istre 22.04.2015. Dr.sc. Sara Godena dala je izvrstan osvrt na aktualne probleme u maslinarstvu koji su povezani s pojavom bolesti apopleksije u istarskim maslinicima. Više pročitajte u članku naslova "Opasna gljiva iz tla može izazvati sušenje maslina".

ČLANAK

LOGO OSIPPPITPotpisivanjem ugovora o realizaciji outputa radnog paketa 5 naziva "Informiranje javnosti o ciljevima i zadaćama projekta – PR aktivnosti“ sa stručnom PR agencijom, započela je aktivna promocija glavnog outputa projekta "Organizacija sustava izravne prodaje poljoprivrednih proizvoda korištenjem internet tehnologije" akronima OSIPPPIT - Internet aplikacije za prodaju poljoprivrednih proizvoda. U nastavku pogledajte dvije TV emisije i spojite se na Facebook stranicu projekta.

LOGO MITOMED19-20.03.2015. u gradu Larnaca na Cipru održan je 3. transnacionalni sastanak partnera na projektu „Models of Integrated TOurism in the MEDiterranean - MITOMED“. Na sastanku su predstavljene dosadašnje aktivnosti u okviru realizacije MITOMED projekta. Aktivnosti suradnika iz Instituta predstavile su dr.sc. Danijela Poljuha i dr.sc. Kristina Brščić.

Logo MTI BijeliVinistra - Udruga vinogradara i vinara Istre je u sklopu aktivnosti na radnom paketu 5 europskog projekta IPA/EFRR „Putevima malvazije istarske / Po poteh istrske malvazije (Malvasia TourIstra) organizirala putovanje dobre prakse za tridesetak vinara, znanstvenika i enologa koji su krajem prošlog tjedna posjetili talijansku regiju Toskanu – dom najpoznatijih vina Italije, njihove proizvođače vina i vinske podrume.

proObavještavamo prijavljene korisnike (polaznike) tečaja da će se nastava tijekom mjeseca veljače i ožujka održati u sljedećim terminima po formiranim grupama. Pogledajte u nastavku popis ugovorenih grupa.

LOGO MITOMED U petak, 13. ožujka 2015. u sklopu projekta Models of Integrated TOurism in the MEDiterranean - MITOMED“ u Institutu za poljoprivredu i turizam održane su javne konzultacije s ciljem poticanja institucionalnog, tehničkog i društvenog dijaloga s lokalnim dionicima u turizmu. Opći cilj projekta MITOMED je promicanje integriranog modela upravljanja pomorskim i obalnim turizmom na Mediteranu, unaprjeđenjem kvalitete podataka, informacija, proizvoda i usluga te politika koje se odnose na sektor turizma, što se nastoji postići korištenjem sustava pokazatelja za održivi turizam. Očekivani rezultat projekta je izrada Akcijskog plana za pomorski i obalni turizam na Mediteranu na temelju zajedničke metodologije razvijene kroz projekt.

Potkategorije