Grb Istarske ZupanijeDana 02. srpnja 2015. godine u prostorijama Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču, Karla Huguesa 8; s početkom u 12,00 sati održana je sjednica Savjeta za gospodarstvo Istarske županije. Drago nam je da smo ugostili ovu značajnu radnu skupinu i time pokazali koliko je neizostavna uloga Instituta za poljoprivredu i turizam u održivom gospodarstvu Istarske županije.

U nastavku pročitajte dnevni red sjednice.

LOGO OSIPPPITDana 15.06.2015. u 14:00 sati u Domu obrtnika u Poreču održana je završna konferencija projekta „Organizacije sustava izravne prodaje poljoprivrednih proizvoda korištenjem Internet tehnologije“, akronima „OSIPPPIT“. Projekt je, pod vodstvom dr.sc. Milana Oplanića, proveden u suradnji četiriju partnera, i to Instituta za poljoprivredu i turizam Poreč, Grada Vodnjana-Dignano, Univerze v Mariboru, Fakultet za kmetijstvo in biosistemske vede iz Maribora i Univerze na Primorsken Znanstveno-raziskovalno središće iz Kopra. Projekt se provodio u razdoblju od 15.01.2014 do 17.06.2015. Glavni cilj projekta je unaprjeđenje marketinga poljoprivrednih gospodarstava i organizacije tržišta lokalnih poljoprivrednih proizvoda kao vrlo važnog segmenta razvoja cjelokupnog poljoprivrednog sektora na području Istre.

Logo MTI BijeliDana 12.06.2015. su u 11.00 sati u Hotelu Diamant u Poreču povodom završetka EFRR projekta „Putevima Malvazije istarske“ – MALVASIA TOURISTRA koji traje do zaključno 17.06.2015. godine, održani Okrugli stol s prezentacijom rezultata rada na projektu te nakon toga završna konferencija za novinstvo. Projekt je pod vodstvom dr.sc. Sanje Radeka i kolega s instituta za poljoprivredu i turizam proveden u suradnji pet partnera, Udruženja vinogradara i vinara Istre – Vinistra, Kmetijskog inštituta Slovenije, Fakulteta za Turistične študije – Turistica, Društva vinogradnikov slovenske Istre i Konzorcija Vin Istre.

 

EUAWEU organizaciji Svjetskog udruženja za lozu i vino (OIV) te Europskog udruženja vinskih ekonomista (EuAWE) u Brnu, Republika Češka održan je XXII. Simpozij „Oenometrics“ na kojem je svoje istraživanje prezentirala dr.sc. Anita Silvana Ilak Peršurić.

grozdInstitut za poljoprivredu i turizam održati će stručnu radionicu u utorak 23.06.2015. s početkom u 09,00 sati u vinogradu na položaju Sveta Lucija (Santa Lucia), uz cestu Buje - Brtonigla. 

Ova zanimljiva i prije svega, vrlo korisna radionica otvorena je svim vinogradarima, a više o samom sadržaju radionice pročitajte u PROGRAMU radionice. 

Gjivicna bolest masline 2Dr. sc. Sara Godena objavila je članak o verticiliozi, gljivičnoj bolesti masline uzrokovanom fitopatogenom gljivom Verticillium dahliae Kleb. u dva broja Gospodarskog lista. Pročitajte više u priloženim tekstovima.

 

Članak I  - GL broj 9 od 15.06.2015.

Članak II - GL broj 10 od 01.06.2015.

CIOOA SARA 1U Kopenhagenu (Danska), 23. 05. 2015. godine održana je druga izložba ekstra djevičanskih maslinovih ulja Copenhagen International Olive Oil Awards, CIOOA 2015. U međunarodnom panelu bilo je ukupno 11 članova iz 6 zemalja (Italija, Španjolska, Grčka, Hrvatska, Slovenija i Danska) na čelu s voditeljem panela, gosp. Gino Cellettijem. Među članovima panela bila je dr. sc. Sara Godena, poslijedoktorandica iz našeg Instituta, ujedno i prošlogodišnja ocjenjivačica i članica ovog priznatog međunarodnog panela.
 

Internationa JoHMMarinelaOvaj odličan rad objavljen je časopisu koji spada u među pet najznačajnijih svjetskih časopisa koji se bave problematikom turizma. U članku je objavljeno istraživanje o izravnim i neizravnim doprinosima koji utječu na određene aktivnosti menadžmenta ljudskih potencijala koje potom direktno utječu na uspješnost hotelskih poduzeća. Rezultati istraživanja uz teorijske implikacije, mogu poslužiti kao smjernice za menadžere ljudskih potencijala u hotelskim poduzećima i ostalim osobama zaduženim za upravljanje ljudima u organizaciji.

Više pročitajte OVDJE – Članak

Znanost clanciU nastavku pogledajte popis jedanaest vrlo zanimljivih znanstvenih radova koje su naši znanstvenici objavili u prvoj polovici 2015. godine. Za svaku dodatnu informaciju o temi radova možete nas kontaktirati putem linka Prava na pristup informacijama.

 

LOGO MITOMED
U Firenci su 12. i 13.svibnja održane završne konferencije projekta MITOMED “Challenges and Perspectives for Coastal and Maritime Tourism in Europe" i COM&CAP Capitalisation Event "Maritime and Coastal Sustainable Tourism, a key for the blue growth" na kojem su sudjelovale dr.sc. Kristina Brščić i dr.sc. Danijela Poljuha kao predstavnice Instituta. U okviru završne MITOMED konferencije organizirana su dva Okrugla stola, na temu “Turistički pokazatelji” i “MITOMED Akcijski plan“.

ZLATNA ZUTICA 3Pročitajte još jedan zanimljiv i koristan članak vinogradara s našeg Instituta, koji je izašao u Glasu Istre 27.05.2015. Dr.sc. Marijan Bubola i Kristina Diklić mag.ing.agr. dali su osvrt na probleme u vinogradarstvu koji su povezani s pojavom zlatne žutice na području Istre. Više pročitajte u članku naslova "Suzbijenje zlatne žutice vinove loze"

U razdoblju od 21. do 23. svibnja 2015. godine u Puli je održana 7. međunarodna znanstvena konferencija „European Union Future Perspectives: Innovation, Entrepreneurship and Economic Policy“ u organizaciji Sveučilišta Jurja Dobrile iz Pule i Istarske razvojne agencije - IDA.

Poslijedoktorandice Zavoda za turizam dr.sc. Marinela Dropulić Ružić i dr.sc. Klara Trošt Lesić sudjelovale su na konferenciji gdje su prezentirale rad s naslovom „JOB RESOURCES AS A PREREQUISITE FOR JOB SATISFACTION IN THE HOTEL BUSINESS CONTEXT“.

Potkategorije