HBK 2015Na 12. Hrvatskom biološkom kongresu s međunarodnim sudjelovanjem, održanom u Svetom Martinu na Muri od 18. do 23. rujna 2015. prezentirani su rezultati istraživanja gastrointestinalne stabilnosti fenola u ekstraktima istarskih populacija samoniklog jestivog bilja - šparoge, veprine i bljušta. U istraživanju je sudjelovala dr. sc. Danijela Poljuha iz Instituta, a ono je provedeno u suradnji sa znanstvenicima iz više hrvatskih institucija: Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Ustanove Centar za istraživanje materijala Istarske županije METRIS, Poljoprivrednog odjela Veleučilišta u Rijeci, Kemijsko-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Splitu te Kliničkog bolničkog centra Split.

 

LOGO WINENETWORKPročitajte prilog o projektu WINETWORK koji je bio objavljen u Glasu Istre 23.09.2015. a odnosi se na reportažu o našem vrijednom projektu iz programa OBZOR 2020.

ČLANAK

6BBC Mailchimp webDjelatnice Instituta Danijela Poljuha, Barbara Sladonja i Ines Kralj prezentirale su istraživanje provedeno na invazivnoj biljnoj vrsti pajasen na 6. Balkanskom botaničkom kongresu održanom u Rijeci 14-18. rujna 2015. Istraživanje je provedeno u suradnji s kolegama Teom Zubin Ferri iz Ustanove Centar za istraživanje materijala Istarske županije METRIS, Vanjom Stamenković s Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu i Nikolom Ljubešićem iz Instituta Ruđer Bošković.

 

SpringerZnanstvenici Instituta objavili su rezultate svojih istraživanja u američkom ( Environmental Management ) i njemačkom ( European Food Research and Technology ) znanstvenom časopisu koji prihvaćaju za objavu samo radove s aktualnom problematikom te rezultate utemeljene na provjerenim znanstvenim metodama i usporedive s najaktualnijim svjetskim istraživanjima iz istog područja.

Header za web seminar hrvatsko povrceInstitut za poljoprivredu i turizam jedan je od suorganizatora 1. stručnog seminara za proizvođače povrća u Hrvatskoj. Stručni seminar biti će održan od 18. do 20. studenog ove godine u Opatiji. VIše o samom događanju pročitejte na WEB stranici GOSPODARSKOG LISTA.

Logo MTI BijeliPovodom završetka europskog IPA/EFRR projekta Putevima Malvazije istarske (15.01.2014.-15.07.2015.), u kolovozu 2015. na TV NOVA objavljen je intervju s voditeljicom projekta dr.sc. Sanjom Radeka iz Instituta za poljoprivredu i turizam iz Poreča. O ciljevima projekta, realiziranim radnim paketima te završnim rezultatima projekta Putevima Malvazije istarske (Malvasia TourIstra) pogledajte u navedenom PRILOGU 

muskat momjanski oznaka izvornosti 2015 4U Momjanu je 27.8.2015. godine predstavljena zaštićena oznaka izvornosti za vino „Muškat momjanski“, čiju su specifikaciju izradili djelatnici Instituta za poljoprivredu i turizam u suradnji s članovima udruge Vino Momilianum.Pored postojećih zaštićenih oznaka izvornosti koje su stupile na snagu prilikom ulaska Hrvatske u Europsku uniju, „Muškat momjanski“ ili „Moscato di Momiano“ prvo je vino u Hrvatskoj kojem je dodijeljena zaštićena oznaka izvornosti nakon ulaska Hrvatske u EU. Rješenje je u srpnju izdalo Ministarstvo poljoprivrede na predani zahtjev Udruge proizvođača Momjanskog muškata „Vino Momilianum“.

LOGO WINENETWORKPogledajte prilog o projektu WINENETWORK koji je bio objavljen na TV Istri 04.08.2015. Posljednjih godina u vinogradima diljem Europe šire se bolesti drva i zlatne žutice vinove loze. U svrhu razmjene znanja o suzbijanju tih bolesti, Institut za poljoprivredu i turizam provodi projekt 'WINETWORK'. o kojem možete više pročitati na našim stranicma i na WEB stranicama projekta.

O PROJEKTU

EU zastavaInstitutu za poljoprivredu i turizam nedavno je odobren projekt u sklopu programa Europske unije za istraživanje i inovacije Obzor 2020 (Horizon 2020). Riječ je o projektu WINETWORK, ili punim nazivom Network for the exchange and transfer of innovative knowledge between European wine-growing regions to increase the productivity and sustainability of the sector (hrvatski: Mreža za razmjenu i prijenos inovativnih znanja između europskih vinorodnih regija u svrhu povećanja produktivnosti i održivosti sektora).

 

LOGO MITOMEDDanom 30.06.2015. završio je projekt MITOMED koji je realiziran uz sufinanciranje Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF) u sklopu Transnacionalnog programa Mediteran (MED) za 2007-2013. Projekt MITOMED je formalno započeo u srpnju 2014, a ukupni proračun projekta iznosio je 570.000 eura, uz doprinos ERDF-a u iznosu 443.500 eura. Partneri na projektu bili su: Regija Toskana, Sektor za razvoj politika turističkih destinacija (Italija) - vodeći partner, CNR-IBiMet - Nacionalni institut za istraživanje biometeorologije (Italija), Sveučilište u Gironi (Španjolska), IPTPO - Institut za poljoprivredu i turizam (Hrvatska), ANETEL - Larnaca District, razvojna agencija (Cipar), NECSTouR - Mreža europskih regija za održivi i kompetitivni turizam (Belgija).

Robin 2015Jučer je u Institutu Robin Elizabet Smith, studentica doktorskog studija New College, University of Oxford, održala predavanje o istraživanju provedenom u Istri u posljednje dvije godine, koliko je i vanjska suradnica u Institutu za poljoprivredu i turizam. Radni naziv teme istraživanja je Uloga proizvodnje vina u Istri, a na predavanju se raspravljalo o razlikama u istraživanjima u društvenim i biotehničkim znanostima, odnosno, kvalitativnim i kvantitativnim metodama istraživanja te njihovoj primjeni.

diplomaDana 19. lipnja 2015. sada dr. sc. Danijela Janjanin, na Agronomskom je fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, obranila svoju doktorsku disertaciju naslova "Utjecaj folijarne gnojidbe dušikom na udio pojedinih dušičnih spojeva u moštu i vinu sorte Graševina (Vitis sp.) i time dodatno obogatila znanstveno istraživački tim našeg Instituta.

Potkategorije