Tijekom desetog i jedanaestog mjeseca, imali smo priliku raditi s onim najmlađima, vrtićarcima!

Kako bi djecu ali i njihove roditelje potaknuli na češću konzumaciju morskih jela, u dječjim vrtićima Paperino i Radost održali smo 18 edukativnih radionica i 6 predavanja za roditelje. Djeca su kroz interaktivnu radionicu naučili prepoznavati najčešće vrste riba, školjkaša, glavonožaca i rakova koje žive u našem Jadranu. Bilo je tu svega, od najpoznatijih srdele i tune pa sve do hobotnice, crvene rakovice i lignje. Naučili smo koja se sve jela mogu pripremati od ribe i ostalih morskih životinja, a na kraju se biralo naj morsko jelo! Svaka grupa je imala svoj “ukus” pa tako je nekoliko puta pobijedilo jelo srdele na žaru, burger od tune ili rižoto od školjkaša.

Za roditelje je bilo pripremljeno kratko i poučno predavanje u kojima smo ih podsjetili na jednostavne i jeftine recepte od ribe i morskih plodova. Pričalo se i o aktualnim cijenama ribe na tržnicama i u ribarnicama, gdje kupiti ribu i zašto je ona zdrava za konzumaciju. Na kraju, svim roditeljima podijeljeno je 3 recepta za ukusni morski ručak.

Kroz projekt izrađena je i slikovnica na hrvatskome i talijanskom jeziku.

Radionice i predavanja održana su uz pridržavanje epidemioloških mjera.

Sve aktivnosti održavale su se sklopu projekta ˝More na pjatu – Poticanje povećane potrošnje ribe u Dječjem vrtiću Paperino Poreč˝ te “Jela iz mora jako su nam fora” u sklopu projekta ˝Volim zdravo, volim ribu˝ koji provodi Dječji vrtić Radost Poreč. Projekti su financirani  sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za pomorstvo i ribarstvo.