Naš je Jadran pun iznenađenja!

Rak samac je poznat po „useljavanju“ u prazne ljušture raznih morskih školjkaša i puževa, a „kućice“ mijenja kad mu postanu premalene.

Nedavno smo od ribara iz Savudrije dobili dojavu o pronalasku ljušture jednog neobično velikog i zanimljivog puža, zajedno s rakom samcem unutar nje. Vjerujemo da se raku veoma posrećilo, zato što je taj puž jako rijedak u Jadranu.

Naime, radi se o velikom dlakavom tritonu (Monoplex parthenopeus Salis Marschlins, 1793), pužu iz porodice velikih morskih puževa: Cymatiidae. Može narasti do impresivnih 18 cm, a zovemo ga dlakavim zbog izdanaka vanjskog sloja ljušture „periostrakuma“ koji podsjećaju na dlake. Živi na dubini od 0 do 75 m. Grabežljivac je i hrani se ostalim mekušcima, najviše školjkama. Puževi iz ovog roda spadaju među najveće puževe na svijetu.

Naseljava umjereno topla mora poput Indopacifika, Atlantskog oceana i Sredozemnog mora. U Jadranskom se moru počeo češće viđati odnedavno, pogotovo u južnom i srednjem dijelu, dok je za sjeverni Jadran ovo prvi potvrđeni nalaz.

Veliki dlakavi triton nije zaštićena vrsta, ali je svakako rijetka i zanimljiva za naše područje te ga treba očuvati.