Kuc kuc! Sezona komaraca samo što nije počela i za tren ćemo opet čuti ono neugodno tiho zujanje.

Ono što vjerovatno niste znali je da kod nas, u Hrvatskoj, živi preko 50 vrsta komaraca. Da, dobro ste čuli, 50 vrsta! Te vrste dolaze iz rodova Aedes, Culex, Ochlerotatus i Anopheles. Svaki od rodova posjeduje neke specifičnosti poput Aedesa čije vrste često mijenjaju stanište pa se vrlo lako šire. Vrste iz roda Culex polažu jajašca u sve vrste voda stajaćica, od onih čistih pa sve do jako onečišćenih. Komarci roda Anopheles prezimljuju u odrasloj fazi sakriveni u kućama i štalama. U ovaj rod spada i najpoznatiji komarac, tigrasti komarac Aedes albopictus, invazivna vrsta porijeklom iz jugoistočne Azije. Tigrasti komarac prijenosnik je opasnog Denga virusa koji je prouzročio malu epidemiju autohtone Denga groznice 2010. godine u Hrvatskoj.

Jajašca komaraca razvijaju se u stajaćoj slatkovodnoj ili boćatoj vodi a ponekad je za razvoj ličinki dovoljna tek mala količina vode (jedna čaša!). Kako bi znali gdje se nalaze na području Poreča nalaze najveće površine stajaće vode, prošle 2018. godine tim znanstvenika iz Centra za invazivne vrste, Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije i izvoditelj DDD mjera, tvrtka Eko Matić d.o.o. izašli su na teren. 

Prioritet monitoringa bili su najgušće naseljeni dijelovi grada Poreča i šire (centar grada zajedno s pripadajućim naseljima, Žbandaj, Baderna, Musalež, Nova vas, Kadumi). Tijekom monitoringa, prikupljeni su podaci za 66 legla iz čega je napravljena početna baza podataka. Od 66 evidentiranih legla, njih 17 bili su prirodna staništa (stalne ili povremene lokve), te 49 umjetnih vodenih staništa (bačve, kante, iskorištene automobilske gume, slivnici, građevinski otpad, vulkanizerske radnje, karting staze). Od prikupljenih informacija izrađena je interaktivna karta svih lokacija legla komaraca na području grada Poreča. Kartu možete pogledati na slijedećem linku: http://editor.giscloud.com/map/956700/monitoringkomaracaporec

Najveći broj legla nalazila su se u privatnim dvorištima a to su bile bačve i kante napunjene kišnicom.

Savjetujemo svima koji u dvorištima posjeduju bačve, kante, kamenice i slično da redovito izlijevaju nakupljenu vodu (svakih 7 dana) ili da natkrivanjem onemoguće nakupljanje kišnice. 

Najučinkovitiji postupak smanjenja populacije komaraca je smanjivanje pogodnih staništa za razvoj ličinki. No, ako to nije moguće, prelazi se na postupak larvicidnog tretmana što uključuje preparate poput tableta, granula, vodenih otopina i silikonskog ulja. Takvi preparata djeluju na površinsku napetost vode te onemogućavanju izlazak ličinki komaraca iz vode te daljnji razvoj u odraslu jedinku.

Svi možemo pomoći u smanjenju legla komaraca!

Javite nam se primjetite povećan broj komaraca u blizini Vašeg doma na br. tel. +385 52 408 304 , e-mail: mirela@iptpo.hr ili putem Facebooka!