Kako nam je stigao pajasen?

Jednom davno, prije gotovo 300 godina, jedan je botaničar iz dalekog Pekinga odlučio poslati svojem prijatelju u Francuskoj sjeme biljke pajasena (Ailanthus altissima). Nije ni slutio da će to izazvali cijelu “lavinu” širenja ove vrste, od Engleske pa sve do SAD-a, nekoliko desetljeća nakon. Danas je možemo naći u cijeloj Hrvatskoj, od Slavonije do dalmatinskih otoka.

Pajasen, poznatiji još kao divlji orah ili kiselo drvo, listopadna je invazivna strana vrsta. Invazivna vrsta je, kao što govori njezin opaki naziv, agresivna vrsta prilagodljiva novim staništima. Ovo listopadno stablo jako brzo raste te može doseći visinu od 25 m, a cvjeta tijekom kasnog ljeta. Pajasen je dvodomna biljka, odnosno postoje stabla s muškim i stabla sa ženskim cvjetovima. Muški cvjetovi su žute boje i jako neugodnoga mirisa. Kako bi se obranila od biljojeda i kukaca, biljka je kreativno osmislila svoj plan obrane. U listovima i kori nakuplja otrov, ailanton te na takav način tjera od sebe sve nepozvane goste. Za ovu vrstu rekli bismo: “Baš je flegma!”, naime, ne smetaju joj visoke i niske temperature, suša i poplave niti zagađenje. Obično raste uz ceste i željeznice, putove, u blizini naselja gdje se nekada sadila u drvoredima.

A čivitnjača?

Čivitnjača ili bagremac (Amorpha fruticosa) drugi je odmetnik na našoj listi. Ova vrsta spada u porodicu mahunarki Fabaceae, a unesena je namjerno prije 300-tinjak godina iz sjeverne Amerike. U prvoj polovici 20. stoljeća iz Mađarske dolazi u Hrvatsku gdje je danas široko rasprostranjena. Nemojte da vas zavara ovaj šarmantni listopadni grm lijepoga cvijeta! Iako naizgled neopasna, ova vrsta itekako utječe na sastav biljnih zajednica u prirodi. Na područjima gdje se raširi uzrokuje smanjenje bioraznolikosti i polako ali sigurno istiskuje druge vrste.

Ipak, za pčele i kukce oprašivače cvijet je jako privlačan i medonosan. Čivitnjača je vrsta koja se voli sunčati, podnosi visoke temperature i nije jako žedna, tako da s lakoćom uspijeva u sušnim područjima. Nalazimo ju u dolinama rijeka, livada, nasipima i češće u nizinskim kontinentalnim dijelovima Hrvatske.

Što smo naučili tijekom ovogodišnjeg Tjedna botaničkih vrtova i arboretuma?

Kako bi naučili nešto više o biljnim vrstama i podsjetili se koliko su nam one važne za život i opstanak, jednom godišnje, u mjesecu svibnju, u cijeloj se Hrvatskoj održava Tjedan botaničkih vrtova, arboretuma i botaničkih zbirki Hrvatske. Ove je godine, osmi po redu Tjedan organiziran od 14. do 18. svibnja, a u manifestaciju se već šestu godinu zaredom uključio i porečki Institut za poljoprivredu i turizam. Osim svaki puta novih i drugačijih sadržaja, ovogodišnja novina je i to što je sve aktivnosti po prvi puta preuzeo naš CIV.

U sklopu programa, u Osnovnoj školi Poreč održale su se dvije prigodne radionice. Za učenike 4. razreda radionica pod nazivom “Biljke invazivke” imala je za cilj edukaciju o invazivnim vrstama, prepoznavanje vrsta pajasen i bagrem te informiranje o tome što poduzeti u slučaju njihova pronalaska.

Za 7. razrede bila je organizirana igra “Lov na pajasen” gdje su učenici, nakon kratkog uvoda i predavanja, bili podijeljeni u grupe. Zadatak je bio pronaći lokaciju stabla pajasena u užem centru grada uz pomoć interaktivnih zadataka sakrivenih na više različitih lokacija u blizini. U cijeloj igri bio je naglasak na ovu vrstu, a najuspješniji učenici dobili su nagrade.

Sviđa vam se ovo?

Ukoliko vam se sviđa ova ideja vannastavničke nastave i interaktivnog učenja u sklopu programa školskog kurikuluma, slobodno nam se obratite na e-mail: civ@iptpo.hr ili na br. tel. 052 408 304.